Kurs/Studiecirkel: Feministisk filmteori med Judith Butler som utgångspunkt


Nyhet! Feministisk filmteori med Judith Butler som utgångspunkt Hur porträtteras könsroller i filmer idag? Finns det fortfarande spår av etnisk stereotypisering i dagens filmer?

I den här kursen kommer vi att klargöra för vad performativitet egentligen är och ifrågasätta vedertagna samhällsideal gällande könsidentiteter, etnicitet, och klass. Syftet är att applicera Judith Butlers feministiska text "Performative Acts and Gender Constitution" på filmer genom historien för att sedan uppnå en förståelse för hur film influeras av samhället och vice versa, samt att tänka mer normkritiskt kring klass, etnicitet och kön. Hur porträtteras könsroller i filmer idag? Finns det fortfarande spår av etnisk stereotypisering i dagens filmer?

Kursmaterial/Litteratur

  • "Performative Acts and Gender Constitution: An Essay in Phenomenology and Feminist Theory" (1988) - Judith Butler

  • En rad filmer som går att ses på Cineasternas streamingtjänst helt utan kostnad. Cineasterna är bibliotekens digitala filmkanal. För att få tillgång till Cineasternas utbud behöver du vara låntagare på ett bibliotek som har kopplat upp sig till tjänsten. För stockholmare är den lättaste vägen att registrera sig som låntagare och hämta ut ett lånekort på Svenska filminstitutets bibliotek.

https://www.filminstitutet.se/sv/fa-kunskap-om-film/biblioteket/

https://www.cineasterna.com/sv/

Ledare Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Våra ledare erbjuds också att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning.

Bra att veta

För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00. Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart. Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma. Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger. Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Detta är en: Kurs/Studiecirkel Arrangemangsnr 471977 Startdatum 10 februari 2020 Veckodagar Måndag Tidpunkt 17:30–19:30 Antal tillfällen: 5

Antal lediga platser: 7

Plats ABF-huset Sveavägen 41 11134 STOCKHOLM Visa på karta Pris 450 kr

När: 10 februari 2020 17:30 - 6 mars 2020 19:30

Var: ABF-huset Sveavägen 41 / Stockholm

Arrangör: ABF Stockholm