Göteborg: Stå upp för Rojava!


Just nu pågår ett krig i Rojava. Denna oas av demokrati, feminism och ekologism, riskerar förintas av extrema krafter efter den turkiska statens invasion som har fördrivit hundratusentals på flykt från sina hem. En invasion som med alla mått mätta klassificeras som ett folkmord på regionens minoriteter.

Araber, kurder, syrianer, kvinnor, män, äldre, unga, med flera. Rojavas samtliga grupper har slutit upp till gemensamt försvar av sina hem, och de har uppvisat ett heroiskt motstånd. Trots de politiska diskussioner som nu pågår och den utlysta vapenvilan har den turkiska statens invasion ännu inte upphört. Tvärtom har den intensifierats.

Kamrater på plats berättar ofta hur viktigt det internationella stödet har varit för deras moral. Hur det har gett dem kraft och mod att fortsätta kämpa. Stödet har också fått konkreta politiska konsekvenser, som när den svenska vapenexporten till Turkiet stoppades i oktober. Vi fortsätter därmed vårt motstånd även här i Sverige.

Slut upp på lördag på Götaplatsen kl. 13:00. Därifrån kommer vi att marschera mot Gustav Adolfs Torg. Vi reser oss gemensamt för fred, för rätten till liv och för frihet. Vi står upp för Rojava!

Under demonstrationen kommer vi även att visa vårt stöd för folken i Rojhelat (östra Kurdistan) och Iran. I Rojhelat och Iran pågår just nu landsomfattande protester mot den iranska regimen. Regimen har bemött protesterna med en brutal repression som har lett till hundratals dödade demonstranter. Samtidigt har regimen stängt ned internet och hindrar rapportering från att nå ut. Tillsammans bryter vi tystnaden och solidariserar oss med proteströrelsen i Rojhelat och Iran!

När: 7 december 2019 13:00 - 7 december 2019 15:00

Var: Götaplatsen / Göteborg

Arrangör: Rojavakommittéerna och 8 andra