Filmvisning och samtal med Nazha El Khalidi


Tillsammans med Kommittén för Västsaharas kvinnor bjuder Stockholms FN-förening in till filmvisning och samtal med Nazha El Khalidi, journalist från Västsahara. Vi kommer att visa dokumentärfilmen Hamada, regisserad av Domínguez Serén, som skildrar ett flyktingläger i Västsahara. Efter filmvisningen kommer Nazha El Khalidi dela med sig om sitt arbeta för att sprida information om vad som händer i det mer eller mindre stängda ockuperade Västsahara. El Khalidi är medlem i journalistkollektivet Equipe Media. I november 2019, besökte hon Sverige för att träffa svenska civilsamhällesorganisationer och politiker. Bara några veckor efter besöket, den 4 december 2018, greps hon av marockansk polis i El Aaiún då hon filmade en protestdemonstration. Hon fråntogs sin mobil och misshandlades. Den 6 mars åtalades hon för att ha påstått att hon är journalist, ett yrke som enligt marockansk lag ska vara reglerat av lag. Rättegången den 18 mars sköts upp till 20 maj och sedan till 24 juni, båda gånger troligen för att internationella observatörer försökt ta sig till Västsahara för att närvara vid rättegången. Sammanlagt 12 observatörer från olika länder avvisades före rättegångarna.

Nazha El Khalidi riskerade fängelse från 3 månader till 2 år. Den 8 juli dömdes hon till böter på 4000 dirham (cirka 4000 kr) för att hon utövat journalistik utan att vara legitimerad journalist enligt marockansk lag i den ockuperade huvudstaden El Aaiún i Västsahara.

Datum: 18 november

Tid: Kl. 18.30

Plats: Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37

Notera att filmen börjar 18.30, så kom gärna några minuter innan så att du hinner sätta dig i lugn och ro.

Anmäl dig genom att trycka på direktlänken efter 'Biljetter' eller via denna länk: https://simplesignup.se/event/159502

När: 28 november 2019 18:00 - 28 november 2019 21:00

Var: Zita Folkets Bio Birger Jarlsgatan 37 / Stockholm

Arrangör: Stockholms FN-förening