Ljusmanifestation för patriarkatets offer


Måndag 25 november är det Internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor. Initiativet kommer ursprungligen från feminister från Latinamerika och Karibien, på ett feministforum 1981 i Bogotá, och spred sig småningom till kvinnoorganisationer runt om i världen och till sist FN. Dagen till ära anordnar FI Stockholm och Stockholms län tillsammans en ljusmanifestation för patriarkatets offer.

Mäns våld mot kvinnor är ett globalt problem. I Europa dör fler kvinnor av våld i nära relationer än av terrorbrott och i Sverige mördades 22 kvinnor av sin manliga partner 2018, vilket är en ökning på 100 % från tidigare i år. Samtidigt är sexuella övergrepp och trakasserier vardag för många kvinnor och transpersoner och 2018 anmäldes 22 500 sexualbrott i Sverige. Samtidigt vet vi att mörkertalen är enorma och att endast 5 % av anmälda våldtäkter går till åtal. Men kvinnor drabbas också utanför hemmet, som engagerade i samhället, i människorättsförsvar, miljöförsvarar och i försvar av sina livsutrymmen – mot systemet av patriarkalt våld. Alltför många regimer i världen försvarar i första hand de mäktigas intressen och missbrukar statens våldsmonopol.

Men trots allt detta. Trots att mäns våld är ett samhällsproblem som kostar enorma summor pengar och är ett hot mot mänsklig säkerhet, trots att kvinnorörelsen tvingat skrika sig hes alldeles för länge och trots den pågående #Metoo-rörelsen, lägger regering efter regering endast kaffeslantar på att lösa den enorma problematiken i Sverige och världen. Det är en bortprioritering som är livshotande.

Vi samlas för att hedra alla offer och överlevare av våldet, vi samlas och påminner oss om att vi inte är ensamma, att strategier för att motverka våldet finns och att vi som kämpar mot våldet runt om i världen har mycket att lära av varandra. Vi tänder ett ljus till minne av de drabbade och för att visa vårt motstånd till våldet och patriarkatet. Tillsammans är vi ljuset i mörket.

Talare presenteras inom kort. Ta gärna med ditt eget ljus.

När: 25 november 2019 17:30 - 25 november 2019 18:30

Var: Hötorget / Stockholm

Arrangör: Feministiskt initiativ Stockholms län och 4 andra