Mångfald? Ja, tack! 2019


VÄLKOMMEN till MÅNGFALD? JA, TACK! CIVILKURAGE - VILL DU? VÅGAR DU? Torsdagen den 21 november 2019 kl 12.30 - 17.00 Anmälan sker på: www.sensus.se/mjt

Klicka gärna på "Kommer" eller "Intresserad". Det gäller dock INTE som anmälan. Bara som ett sätt att markera intresse och få aviseringar om vad som händer.

Dela gärna evenemanget! Med arbetskamrater, vänner och bekanta. Bjud in! Ta med sällskap!

Torsdagen den 21 november kl 12.30 - 17.00 är det dags för "Mångfald? Ja, tack!" för elfte gången sedan 2007.

Vi vill lyfta vikten av civilkurage, modet att säga ifrån, att försvara någon annan som angrips på olämpliga sätt, att stå upp för viktiga värden trots att det kan innebära fara eller risk för en själv. Det kan vara avgörande i försvaret av människors lika rättigheter och möjligheter liksom det av demokratiska system vi lever i. Allt detta behöver ständigt upprätthållas, försvaras, förklaras och förstås. Utvecklingen går inte automatiskt längs en rät uppåtgående linje På vilka sätt kan du bidra till detta? Vill du bidra? Vågar du bidra? Temat för årets "Mångfald? Ja, tack!" är:

CIVILKURAGE - VILL DU? VÅGAR DU?

Eftermiddagens innehåll ser ut så här:

ATT STÅ UPP FÖR SIG SJÄLV OCH ANDRA PÅ NÄTET MINA DENNERT, journalist, kommunikatör och entreprenör, har fått många utmärkelser för sitt initiativ #jagärhär. Hör Mina berätta om arbetet bakom #jagärhär och hur fler kan arbeta för ett inkluderande samhälle utan diskriminering, näthat och faktaresistens - om att stärka andra i att agera och hur just du kan spela roll i detta arbete.

CIVILKURAGE PÅ SAMHÄLLSNIVÅ OCH I VARDAGSLIVET AGNETA FARKHAK, lärare och forskare inom socialpsykologin, och MATTIAS IRVING, författare och medgrundare av Dagens Seglora, belyser civilkuragets betydelse både för samhället i stort och för vardagslivet. Hur skapas ett samhällsklimat som underlättar för civilkurage? Hur fungerar gruppdynamik, normer och sociala identiteter? När ska vi agera och vilka följder kan det få? Är det värt det?

OM ATT SKILJA PÅ SAK OCH PERSON CARINA SAMMELI, f d ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Luleå kommun, fick under sin tid i den lokalpolitiska hetluften erfara vad som händer när saklig kritik från engagerade medborgare glider över i personliga påhopp, hot och hat. Hon berättar om känslan av utsatthet och om behovet av andras civilkurage.

Tack för att du läste ända hit och välkommen till en spännande och intressant eftermiddag den 21 december i Lilla Salen i Kulturens Hus i Luleå. Jodå, vi bjuder på fika även denna gång. Anmäl dig alltså på: www.sensus.se/mjt

Rättighetscentrum Norrbotten arrangerar "Mångfald? Ja, tack!" i samarbete med Sensus studieförbund och med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Region Norrbotten, Luleå kommun och Piteå kommun.

När: 21 november 2019 12:30 - 21 november 2019 17:00

Var: Kulturens hus Luleå Skeppsbrogatan 17 / Luleå

Arrangör: Rättighetscentrum Norrbotten och Sensus Norrbotten