Fokus Mellanöstern: En stat – Är det lösningen?


FOKUS MELLANÖSTERN: Re:Orient fortsätter under hösten samarbetet med Uppsala Universitet, Södertörns Högskola och Medelhavsmuseet. Tillsammans skapar vi fördjupande samtal, med akademisk kunskap, om dagsaktuella frågor som berör Mellanöstern och Sverige.

TISDAG 19 NOVEMBER KLOCKAN 18:00 – 19:00 FOKUS MELLANÖSTERN: En stat – Är det lösningen?

Enstatslösningen är ett förslag på hur Israel–Palestina-konflikten ska lösas. Den innebär att hela nuvarande Israel, Västbanken och eventuellt Gazaremsan skulle bilda en enda gemensam stat. Israeler och palestinier skulle alltså leva sida vid sida och ha samma rättigheter, troligen med israeliskt medborgarskap. Första gången som en version av enstatslösningen lanserades var redan 1947 av representanter från tre av länderna i den FN-kommitté som hade till uppgift att komma med förslag för den framtida ställningen för det brittiska palestinamandatet. Är det dags för enstatslösningen nu? Finns några som helst förutsättningar för det och vad skulle det innebära?

Medverkande: Thomas Hammarberg, riksdagsledamot (S) och associerad senior medarbetare på Utrikespolitiska institutet. Tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter. Georg Andrén, generalsekreterare Diakonia och tidigare ambassadör i Guatemala. Anders Persson, statsvetare och Mellanösternforskare, Lunds universitet.

Moderator: Nathalie Bèser

Biljettinformation: https://medelhavsmuseet.biljetto.com/sv-SE/fokusmellanostern-1/2019-11/2019-11-19

När: 19 november 2019 18:00 - 19 november 2019 19:00

Var: Medelhavsmuseet Fredsgatan 2 / Stockholm

Arrangör: Re:Orient