Eva-Lisas monument: Stadsvandring med Sam Hultin


Stockholms Kvinnohistoriska bjuder in till en stadsvandring som följer i transpionjären Eva-Lisa Bengtsons (1932-2018) fotspår. Vi rör oss från 1960-talets första klubb för transpersoner på Östgötagatan – via aktioner med Lesbisk front och byggandet av kvinnohus – till gemenskapen i Golden ladies och Jerry’s damklubb. Utifrån ett personligt porträtt tecknas en bild av Stockholms HBTQ-historia, en livsviktig gemenskap och en på samma gång både politisk och personlig kamp.

Tid: Söndag 17 november kl. 14.00–15.30. Plats: Stadsvandringen sker på Södermalm i Stockholm med start i Björns Trädgård och tar ca 1,5 timme.

Tillgänglighet: Vi kommer inte använda trappor utan det går fint att delta med till exempel rullstol eller permobil.

Pris: 100 kr (betalas på plats med Swish). 60 kronor för studerande, unga under 20 år, arbetssökande, sjukskrivna och pensionärer. Föranmälan är inte nödvändig utan det är bara att dyka upp.

OM PROJEKTET EVA-LISAS MONUMENT Stadsvandringen är en del av konstnären Sam Hultins projekt Eva-Lisas Monument som lyfter fram Eva-Lisa Bengtsons pionjärarbete inom transrörelsen samt den lesbiska och feministiska rörelsen i Stockholm. 1964 startade Eva-Lisa Bengtson den första klubben för transpersoner i Sverige – Transvestia och hon var även engagerad i Lesbisk front, Kvinnohuset på Snickarbacken, RFSL Stockholm, patientföreningen Benjamin samt en trogen besökare på såväl klubbarna Lash och Wish som Golden ladies.

Eva-Lisa var transkvinna och levde som lesbisk och hennes berättelse är angelägen eftersom den ingår i en historia som är relativt odokumenterad och till stor del handlar om villkor för normbrytande gemenskap. Hon kom med tiden att förlora sin plats i flera av de rörelser hon engagerat sig i. I transrörelsen passade hon inte in då den i slutet av 60-talet inte inkluderade transsexuella (eller homosexuella). Rörelsen var starkt influerad av transvestitrörelsen i USA där en snäv definition av transvestism var rådande. Senare skulle hon även utestängas från Kvinnohuset i Stockholm då delar av den feministiska rörelsen på 90-talet beslöt att exkludera transkvinnor.

OM SAM HULTIN

Sam Hultin, född 1982, är konstnär och arbetar ofta med performance och video utifrån sitt intresse för queer historieskrivning och idén om konst som förslag på möjliga framtider. Ofta kopplar hens arbete ihop personliga berättelser med större sociala och politiska strukturer. Efter Eva-Lisas bortgång 2018 förvaltas hennes unika arkiv av foton, brev, böcker, protokoll, medlemsbrev och tidskrifter av Sam Hultin. Avsikten är att arkivet ska tillgängliggöras för forskning genom QRAB – Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek i Göteborg.

När: 17 november 2019 14:00 - 17 november 2019 15:30

Var: Stadsvandringen sker på Södermalm i Stockholm med start i Björns Trädgård och tar ca 1,5 timme. / Stockholm

Arrangör: Stockholms Kvinnohistoriska