Stockholms Internationella Poesifestival 2019


Stockholms Internationella Poesifestival arrangeras i år i Konstakademiens vackra palats fredagen den 15 och lördagen 16 november. Några av vår tids mest intressanta poeter kommer till Sverige för att i fängslande uppläsningar och inspirerande samtal undersöka människans största längtan: att hitta hem. Kom och lyssna på poeter från Chile, Ryssland, Zambia, Syrien, Tjeckien, Estland, USA och Danmark i möten med svenska författare, skådespelare, musiker och artister.

Fler människor än någonsin tvingas idag på flykt på grund av krig, förtryck, naturkatastrofer. Flyktingläger som stängts öppnas upp igen och miljontals människor kämpar för att hitta ett nytt hem. Men även hos dem som är lyckligt lottade nog att inte behöva fly för sitt liv, finns en önskan att höra till, att vara trygg, att känna sig hemma. Festivalens tema ”hitta hem” utforskar hemmahörandet ur flera olika perspektiv.

Raúl Zurita, från Chile brukar kallas för de försvunna och de torterades poet, det tysta skrikets förmedlare. I år har 10TAL äran att presentera denna makalösa diktare tillsammans med flera andra av samtidens lysande poeter under Stockholms Internationella Poesifestival 2019. Den ryska poeten Maria Stepanova är en annan av vår tids starkaste röster, hos henne är traumat av ett förlorat hem centralt, liksom hos den kurdiske poeten Golan Haji från Syrien vars flykt präglat hans poetiska språk och Carolyn Forché från USA, som ständigt återkommer till teman som emigration och förlust, medan poeten Kayo Chingonyi, från England och född i Zambia, hämtar inspiration från sitt arv för att uttrycka känslor av frånvaro och brist på hemmahörande.

Sylva Fischerová från Tjeckien främmandegör det trygga och välkända genom att ställa mytens eko mot vardagens idiom. Danska poeten Maja Lee Langvad utforskar sina erfarenheter av att vara adopterad, och vad som händer med hemmahörandet i mötet med den biologiska familjen. Carolina Pihelgas från Estland rör sig kring teman som minne, frånvaro, nostalgi för förlorade världar och mytologi. Gränsen mellan minnet och verklighetens rötter upplöses i hennes poesi. Svenska poeten Iman Mohammed ställer minnen av flykt och vardag mot varandra och nydebuterade Mona Monasars poesi skildrar hur det är att växa upp som svart, muslimsk flicka i 2000-talets Sverige.

Fredagen den 15 november: Invigning kl. 18.00 med Raúl Zurita, Maria Stepanova och Carolyn Forché i det storslagna skulpturgalleriet Nikehallen. Insläpp från 17.30. Under kvällen framträder Kayo Chingonyi med flera och Mare Kandre-priset delas ut till en författare som skriver i Mare Kandres anda. 21.15 är det dags för AKT UNG! - scenen för unga poeter. 10TAL har valt ut cirka femton poeter som skickat in sina alster till föreställningen.

Lördagen den 16 november: 15.00 Samtal på temat »Hitta hem« mellan festivalens medverkande. Klockan 16.00 Samtal med festivaldeltagare. 18.00 Maria Stepanova inleder kvällen. Medverkar gör även Carolyn Forché, Iman Mohammed, Mona Monasar med flera.

Till och med den 31/10 säljs festivalens tvådagarspass till extra förmånligt pris: 300 kr för vanligt festivalpass (ord. pris 350 kr) och 230 kr för ungdomspasset upp till 28 år (ord. pris 275 kr). Boka på https://billetto.se/e/stockholms-internationella-poesifestival-2019-biljetter-388465

Varmt välkomna! Madeleine Grive, grundare av Stockholms Internationella Poesifestival och konstnärlig ledare

Mer information om programmet kommer löpande.

10TALs evenemang stöds av Kulturrådet, Stockholm Stad och Region Stockholm.

När: 15 november 2019 18:00 - 16 november 2019 23:00

Var: Kungl. Akademien för de fria konsterna Fredsgatan 12 | Jakobsgatan 27c / Stockholm

Arrangör: 10TAL