Global Utmaning: Rättvis klimatkonsumtion


Välkommen till höstens sista samtal i Tankesmedja Global Utmanings och Kulturhuset Stadsteaterns serie om framtidsfrågor med fokus på konsumtionsklimat och klimatkonsumtion. Dina idéer och tankar står i fokus när vi tillsammans med Eva Alfredsson, analytiker på Tillväxtanalys och forskare inom hållbar utveckling på KTH; Nina Wormbs, universitetslektor i teknikhistoria på KTH; Alexandra Davidsson, generalsekreterare för Medveten Konsumtion; Tove Ahlström, vd för tankesmedjan Global Utmaning och Jonna Elofsson Bjesse, kommunikationsansvarig för Medveten Konsumtion söker lösningar på hur vi lokalt ska konsumera så att det blir globalt hållbart. Samtalet leds av Birgitta Englin, senior rådgivare på Global Utmaning och arrangeras tillsammans med Föreningen Medveten Konsumtion Sverige.

Sverige framställs ofta som ett föregångsland när det kommer till utsläppsminskningar av växthusgaser. Men när det gäller vår konsumtion kan vi inte skryta. Vi shoppar allt mer. Black Friday och julhandeln slår nya rekord varje år, och faktum är att utsläppen som vår konsumtion orsakar inte har minskat, de ökar! Två tredjedelar av de konsumtionsbaserade utsläppen kommer från varor som importeras. Vår konsumtion förorenar alltså allt mer men utanför Sveriges gränser. Trots det omfattas inte de här utsläppen av Sveriges klimatpolitik.

Kvällen avslutas med en politikerpanel där publiken tillsammans med experterna får möjligheten att diskutera dessa frågor med Emma Hult (MP) och Mathias Tegnér (S). Hur tar vi konsumentansvar för en global klimaträttvisa? Och hur kan våra folkvalda inom olika politikområden göra lättare att konsumera hållbart? Låt din röst bli hörd!

Datum: Måndag 11 november 2019 Tid: 18:00-19:30 Plats: Under Fontänen, Sergels torg

På Menti kan du redan nu gå in diskutera inför samtalet. https://www.menti.com/emmzyvwxys

Evenemanget kommer att finnas tillgänglig på stream på Tankesmedjan Global Utmanings Facebooksida; https://www.facebook.com/GlobalUtmaning/.

När: 11 november 2019 18:00 - 11 november 2019 19:30

Var: Under Fontänen Sergelarkaden 12 / Stockholm

Arrangör: Forum/Debatt, Kulturhuset Stadsteatern, Tankesmedjan Global Utmaning