Södertälje konsthall: I solidaritet med Chiles folk. Programdag.


I solidaritet med Chiles folk. Lördag 9 november 2019 Plats Södertälje konsthall Tid 11:00-15:00

En dag i solidaritetens tecken med chilensk folkmusik, performance, samtal och filmvisning.

11:00 Rolando Pérez och Olof Sandahl visar utställningen tillsammans med utställningens curatorer.

11:40 Mariana Silva Varela utför ett performance som handlar om berättelser om kamp, solidaritet och rättvisa. Konstnären bjuder in besökare att läsa upp vittnesmål från folket i Chile. Har ni berättelser som ni vill vara en röst åt?

12:20 Cristian Quinteros Soto utför ett performance kring mat och med fokus på frukten citron. Under senaste tidens fredliga demonstrationer runt om i Chile har militären attackerat människorna med vattenkanoner vars vatten blandas med tårgas. Citronvatten används för att lindra sveda i ögonen och vattnet dricks för att rensa luftvägarna.

13:20 Henrik Andersson i samtal med Stefan de Vylder, nationalekonom och Florencia Rovira Torres, journalist och redaktör. Samtalet ska försöka reda ut hur privatiseringar, avregleringar och nedskärningar står i relation till diktaturen och dess efterverkningar idag. Detta talas det mycket om i utländskt media men mycket lite i svensk media. Det som sker idag i Chile beror inte på höjda tunnelbanepriser utan går tillbaka 46 år i tiden.

14:20 Valeria Montti Colque performance, konstnären aktiverar sin installation.

14:30 Chilensk folkmusik; Pepe y Mary

Programmet är sammansatt av curator Paola Zamora och konstnärerna i utställningen.

Välkommen till en dag i solidaritetens tecken! Fri entré.

Programmet är en del av Södertälje konsthalls pågående utställning Internationella motståndsmuseet 1978 - 2020.

Medverkande konstnärer: Henrik Andersson, Angela Bravo, Ricard Estay, Juan Pedro Fabra Guemberena, Runo Lagomarsino, Valeria Montti Colque, Rolando Pérez, Cristian Quinteros Soto, Olof Sandahl och Mariana Silva Varela. Hur tar sig konstnärer an frågan om solidaritet idag?

Södertälje konsthall har öppet: Tisdag-fredag 12-18 Lördag 11-15 Söndag 12-16 Programmet kan ändras. Programpunkter kan tillkomma.

Bild: Runo Lagamarsino Untitled (Extended Arguments) DVD loop, svart/vit, ljud Skala 4:3 2005

Verket är baserat på dokumentärt filmmaterial från kvalmatchen mellan Chile och Sovjetunionen i fotbolls-VM 1973. Matchen spelades precis efter militärkuppen den 11:e september, då den demokratiskt valde marxistiska presidenten Salvador Allende avsattes och General Pinochet införde en militant diktatur som skulle vara i 16 år. För det andra, den spelades på den ökända fotbollsarenan Estado Nacional i Chiles huvudstad Santiago, där tusentals politiska motståndare fängslades, torterades och avrättades av Pinochets junta. Det chilenska laget spelade mot sig själva då det sovjetiska laget bojkottade matchen i protest mot Pinochets regim. Utan motståndare ”vann” Chile matchen. Untitled (Extended Arguments) är en angelägen undersökning av avvisandet och tystandet av motståndets röster, och av medborgarnas ansvar för ett sådant tystande. Lagomarsino illustrerar ögonblicket då allt motstånd har tystats och demokratisk överläggning ersatts av totalitär monolog. Ändå spelar de chilenska fotbollsspelarna som om ingenting har hänt, som om deras involvering inte har några konsekvenser.

När: 9 november 2019 11:00 - 9 november 2019 15:00

Var: Södertälje konsthall Lunagallerian, Storgatan 15 / Stockholm

Arrangör: Södertälje konsthall och Kultur och fritid i Södertälje