Stäng ner kriget - annars stänger vi ner världen!


Fördömanden har av Turkiets invasion av Rojava har varit universella, och en del bra steg har tagit för att också följa upp ord med handling. Vapenexporten har stoppats från Sverige och flera andra länder, vissa små sanktioner har också införts från USA.

Men agerandet har inte varit tillräckligt kraftigt. Turkiets utrikesminister sa i en intervju i tisdags att ingenting av det här har påverkat dem - de är fast beslutna att fortsätta "rensa" området. Den här invasionen är konstaterat folkrättsvidrig och har redan flera dokumenterade krigsbrott från soldater under turkiskt befäl.

Världen måste agera kraftigare. Hårda sanktioner, flygförbud, fredsframtvingande, handlingar som verkligen biter på den hårt ansatta turkiska ekonomin och hjälper Rojava att stoppa Turkiets slakt.

Tiden för ord och försiktigt agerande är över - på lördag går rörelsen ut på gatorna världen över och kräver av världssamfundet: Stäng ner kriget - annars stänger vi ner världen!

Samling är på triangeltorget, dvs. det lilla torget mellan triangeln och gågatan. Vi kommer sedan gå till en lämplig plats, en väg, i en korsning eller på en bro och blockera den under en kortare period. I princip samma sak som när vi demonstrerar, som också blockerar bilar, men att vi står still istället för att gå. Vi kommer ha lite musik, bjuder förbipasserande på fika och informera om anledningen etc. Kommer det ambulans eller liknande så släpper vi såklart fram dem.

Hela konceptet bygger på icke-våld, alla kan delta på sina egna premisser inom det spektrumet: sitta eller stå på vägen, på trottoaren, dela flygblad till förbipasserande, hålla banderoll eller bara vara där och stötta. Aktionen följer exemplen som Extinction Rebellion satt för sådana här fredliga blockader tidigare.

Erfarenhetsmässigt från andra rörelser är att en blockad ger mer uppmärksamhet kring frågor än en vanlig demonstration. Det är anledningen till att man i det globala nätverket RiseUp4Rojava valt den här taktiken i de liknande blockader som kommer ske jorden runt på lördag. Uppmärksamhet är något som situationen i Rojava desperat behöver.

Vi syns på lördag!

När: 19 oktober 2019 15:00 - 19 oktober 2019 17:00

Var: Triangeltorget / Malmö

Arrangör: NCDK Skåne, Allt åt alla Malmö, Rojavakommittéerna