En kväll om märkvärdiga kvinnor


Välkommen att lyssna till Anna-Karin Palm, Elin Olofsson och Lisbeth Larsson som berättar utifrån sina aktuella böcker "Jag vill sätta världen i rörelse", "Herravälde" och "Märkvärdiga svenska kvinnor". Föranmälan via knappen nedan.

Jag vill sätta världen i rörelse Selma Lagerlöf. Folkkär och världsberömd, framgångsrik och hyllad. Men bakom den etablerade bilden av Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka fanns en sökande, tänkande, älskande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner. Anna-Karin Palm skriver med författarens blick på Selma Lagerlöf och ser hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Hon berättar om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också det starka självförtroendet och målmedvetenheten hos en kvinna som banade nya vägar, både i livet och i litteraturen. Boken ger en levande och mångsidig bild av en författare som än idag förmår sätta världen i rörelse.

Herravälde Det är försommar 1921 när Alice måste kliva in som direktör i sin makes ställe. Efter hans slaganfall upptäcker hon att allt är ett luftslott. Ingen går att lita på – allra minst hon själv. Rollen hon fostrats till spricker sönder och lusten till Halvard, den man hon gav upp, vill bara inte dö. Så kommer Thomasine, som efter ett möte med mästermålaren Anders Zorn bestämt sig för att bli konstnär. Kan hennes tvivelaktiga förflutna vara Alice till hjälp? Samtidigt säljer pigan Brita uppgifter om sin arbetsgivare till tidningsmannen Gustaf. Deras relation påverkar till slut riksdagsvalet. Det är året då kvinnor för första gången får rösta men männen fortfarande har makten över allt. Herravälde handlar om tre kvinnors kamp för frihet.

Märkvärdiga svenska kvinnor I Märkvärdiga svenska kvinnor möter vi kvinnor varit och format landet: De första, de största, de vi beundrar, de mindre synliga och de som förlorade allt. De vi vagt känner igen och de allt överskuggande ikonerna. Somliga kämpade för andras förbättrade levnadsvillkor – andra slogs för sin egen frihet. Möt 200 kvinnor som tog de stora kliven: hoppade från en flygplansvinge, klev ut i rampljuset, banade sin väg i politiken och näringslivet, skaffade sig kunskap, makt och inflytande mot alla odds. Här kokar det av levnadsöden från medeltid till nutid, att häpna över och inspireras av. Här möter de oförskräckta vår blick – och vi får syn på dem på nytt.

torsdag 17 oktober kl 17:30

När: 17 oktober 2019 17:30 - 17 oktober 2019 18:30

Var: Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan Mäster Samuelsgatan 28 / Stockholm

Arrangör: Akademibokhandeln Mäster Samuelsgatan och 2 andra