Don Giovanni (Premiär 12/10)


Kära operavänner! Nu är det äntligen dags för föreställningar igen!

Operagruppen Figaro har satt upp Don Giovanni tre gånger tidigare men aldrig på det här sättet. Vi tror inte att någon annan har gjort det heller. Så välkommen till en välbekant världspremiär!

Föreställningar ges 12, 13, 19, 20 oktober samt 9, 10, 16, 17 november. Biljetter och mer info, tex vem som spelar när, på http://figaro.se/biljetter/

Operan Don Giovanni, med musik av W A Mozart och libretto av Lorenzo da Ponte, hade världspremiär 1787. Det är snart 250 år sedan. Har verkligen berättelsen om den bedrägliga och karismatiska förföraren och människorna omkring honom något att säga oss idag, efter #metoo? Operagruppen Figaro tror det.

Det ursprungliga librettot var ett hopkok av flera äldre berättelser, och vår uppsättning är dessutom kryddad med de oväntade likheter vi upptäckt mellan operan och Selma Lagerlöfs 100 år yngre saga om kavaljeren Gösta Berling som kör runt mellan sina kvinnor dragen av den svarta hästen Don Juan. Historien upprepar sig, igen och igen, i saga och verklighet, och lämnar oss ensamma med obesvarade frågor och diffusa känslor av skuld och skam. Av att vi borde vetat bättre, lärt oss något av historien och inte tigande tittat bort. Det är där operan kommer oss till mötes. Mozarts musik, de utvalda orden, sången och de stora känslorna blir en projektionsyta för våra egna tvivel och tillkortakommanden, men också, naturligtvis, för den glödande passionen och kärlekens läkande kraft.

Varmt välkomna!

När: 12 oktober 2019 16:00 - 12 oktober 2019 19:00

Var: Teaterns Hus - Globenteatern Snickaregatan 2 / Linköping

Arrangör: Operagruppen Figaro i Linköping