Seminarieserie: Sociala rörelser och facklig kamp


I höst håller vi, tillsammans med Internationella Kommittén av SAC Syndikalisterna, en seminarieserie på temat Sociala rörelser och facklig kamp. Under fyra onsdagskvällar kan ni ta del av samtal kring:

9 oktober | Kl. 18:00 | Fri entré

Kvinnostrejk 8 mars – internationella erfarenheter < I fler och fler länder organiseras det strejker på den internationella kvinnodagen 8 mars för att synliggöra den fortsatta diskrimineringen av kvinnor på arbetsmarknaden och i samhället i stort. Bland de mest framgångsrika strejker har funnits i Spanien. Rosa och Vanessa, två medlemmar av fackföreningen Confederación General del Trabajo (CGT), som har varit drivande i strejkens organisering, kommer berätta om deras erfarenheter. Därefter diskussion. Vi hoppas inte minst att denna kväll kan inspirera en starkare rörelse bakom kvinnostrejken den 8 mars i Sverige som SAC Syndikalisterna har varslat om i flera år.

Medverkande: Representanter från CGT/Spanien Samtalsledare: Gabriel Kuhn, SAC

23 oktober | Kl. 18:00 | Fri entré

Motstånd mot högervågen i USA < Den amerikanska författaren och aktivisten Cindy Milstein, aktuell med boken Rebellious Mourning: The Collected Works of Grief, kommer att berätta om det politiska läget i USA och motståndet mot både regeringen och dem militanta högerextrema grupperna som har blivit alltmer synliga och aktiva i dess skugga. Fokus ligger på självorganisering bland kvinnor, HBTQ-personer, people of color och ungdomar.

Medverkande: Cindy Milstein, författare. Gabriel Kuhn, SAC. Samtalsledare: Gabriel Kuhn, SAC.

6 november | Kl. 18:00 | Fri entré

Facklig organisering i fängelserna < Den ekonomiska exploateringen av fångar är enorm. Fångar arbetar för en bråkdel av minimilöner och står helt utanför arbetsrätten. Det har funnits flera försök av att organisera arbetarna i fängelserna fackligt, men utmaningarna är stora. Oliver Rast, medgrundare till det tyska fångfacket GG/BO, berättar om organisationen och dess verksamhet. Vi ska också titta på exempel från andra länder och försök av facklig organisering, inte minst i Sverige under 1970-talet.

Medverkande: Oliver Rast, medgrundare GG/BO. Samtalsledare: Gabriel Kuhn, SAC.

20 november | Kl. 18:00 | Fri entré

Migrantarbetare från Sydostasien < Bland de mest osynliga migrantarbetare som exploateras i Norden är arbetare från Sydostasien, bland annat i skönhetsindustrin och som hushållspersonal. Representanter för Migrante International, en organisation av filippinska migrantarbetare, och Danmarks Internationalt Forum, som samarbetar med arbetare från Sydostasien, kommer berätta om deras arbete. I diskussionen kommer vi titta på situationen i Sverige och lyfta frågan om hur man kan stärka facklig organisering bland de mest exploaterade grupperna av arbetarklassen.

Medverkande: Representanter från Migrante International. Samtalsledare: Gabriel Kuhn, SAC.

Samtalen kommer hållas delvis på engelska.

Välkomna!

När: 9 oktober 2019 18:00 - 9 oktober 2019 19:30

Var: ABF Stockholm Sveavägen 41, / Stockholm

Arrangör: ABF Stockholm och SAC Syndikalisterna