Vernissage!


Det är dags! Första årgången av mentorsprogrammet ställer ut! Kom och njut av bubbel, snittar, uppträdanden, det rullande lesbiska museet och såklart lesbisk och queer konst från norr.

VÄLKOMMEN!

(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(') Sverige, Sápmi, vår sida Dalälven. Skogar, fjäll och älvar. Städer, gårdar, stigar och motorvägar. Två fjällmissionärer med dragspel på ryggen cyklar genom landskapet så kjolarna fladdrar, ser på varann i samförstånd. En 60-åring annonserar i lokalbladet efter någon mer som hen själv. Svettiga kroppar trycks mot varann på ett pumpande dansgolv. En ogift folkskollärarinna tittar ut genom köksfönstret och tänker att hon inte är så ensam som alla tror. Två tanter i hemstickat, hand i hand vid bibliotekets regnbågshylla. Ett gäng trans-kids som åkt 7 mil för att besöka det lesbiska museet. Ett videosamtal där ingen vill lägga på, vill fortsätta prata om konsten, ångesten och kärleken.

Vi är lesbiska och queera i norr. Spåren av oss må vara utsuddade, svårtydda och nedtystade, men vi har alltid funnits här och kommer alltid att finnas. Genom konsten ger vi vår bild av verkligheten. (')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')

UTSTÄLLANDE KONSTNÄRER Ylva Långdahl Vinje Tornberg Sara Lindquist Sami Viitala Sanna Wiggefors Rasmus Raphaëlle Östebro Rönn-Lisa Zakrisson Rasmus Gabrielsson Johanna Sandström Jennifer Jakobsson Hannes Olofsson Elin Rytiniemi Eila Wall Boholm Christina Kjellsson Cajsa Färlin Beatrice Lindholm Anna Linder

INFO Utställningen är en del i projektet Myter och verkligheter - En lesbisk odyssé, som drivs av föreningen Lesbisk makt. Vi gör historisk research, har ett kringresande lesbiskt museum och ett konstnärligt mentorsprogram för unga i de fem norra länen. Våra främsta mål är att stärka hbtq-personers rättigheter och demokratisera institutionernas historieskrivning. �Verken är skapade av deltagarna i mentorsprogrammets första omgång, samt deras mentorer. Under 2020 utökas utställningen med ytterligare verk av deltagare under år 2.

Initiativtagare till projektet: Sara Lindquist och Elfrida Bergman Projektledare: Lidia Svensson och Elfrida Bergman�Kuratorer utställning: Sara Lindquist och Ulf Edberg�Övriga medarbetare i projektet: Karin Johansson och Vilda Kvist. � Medproducent till utställningen: Örnsköldsviks museum

Projektet finansieras av: Allmänna Arvsfonden, Postkodlotteriets kulturstiftelse, Region Västerbotten. Mentorsprogrammet genomförs i samarbete med Medborgarskolan.

När: 20 september 2019 18:00 - 20 september 2019 21:00

Var: Örnsköldsviks museum & konsthall Läroverksgatan 1, / Örnsköldsvik

Arrangör: Myter och Verkligheter - En Lesbisk Odyssé