ÅRETS PROGRAM PANORAMICA 2019


Stockholms första och Sveriges största Latinamerikanska filmfestival

ÅRETS PROGRAM PANORAMICA 2019

Programmet inför den femte upplagan av PANORAMICA - Stockholms latinamerikanska filmfestival består av 19 långfilmer, 9 kortfilmer och mycket mer inför festivalen som äger rum från och med den 17 september fram till den 22 september på biograferna Bio Rio, Zita Folkets Bio, Skärisbiografen (Skärholmen) och den nya "hemliga" biografen på Maria Torget Bio Valentino.

Den femte upplagan av Panoramica genomsyras av festivaltemat Gränser för att belysa den allt mer synligare politiska polarisering som sker i regionen och hur den drabbar gruppers kamp för att utmana imaginära och materiella barriärer som marginaliserar dem.

ÅRETS FESTIVALGÄSTER TILL PANORAMICA 2019

Inför årets upplaga av Stockholms latinamerikanska filmfestival PANORAMICA kommer i år fyra gäster till filmfestivalen kopplade till årets program, tema och sina filmer. Årets regissörer har tidigare prisats för sina tidigare filmer och för första gången sedan Panoramica startade har Panoramica i år en invigningsregissör!

Festivalens gäster kommer att finnas närvarande under någon av seminarierna som äger rum lördagen den 21 och söndagen den 22 september på bland annat Skärisbiografen, de närvarar även sina respektive visningar. Läs mer om våra gäster till PANORAMICA 2019 här:

Regissörerna presenteras utifrån ordningen från ovan bild med start vänstra uppre hörn ned mot högra hörnet.

Joanna Reposi Garibaldi Regissör till filmen Lemebel

Joanna studerade i London och har som bakgrund journalist, lärare och konstnär. Hon har regisserat dokumentären Locos del alma, som visats på flera internationella festivaler, och kortfilmen Matriz. Hennes senaste dokumentärfilm är ett porträtt av den chilenska konstnären och författaren Pedro Lemebel och hade sin premiär på Berlins Filmfestival 2019 där den även prisades med ett TEDDY Awards för bästa dokumentärfilm.

Marilina Giménez Regissör till filmen A Girl's Band

Marilina studerade ljud-design i Buenos Aires universitet och arbetade sedan med audiovisuell design. I sju år spelade hon bas i Yilet, ett band med tre kvinnor. Det är hennes erfarenhet som musiker i en mansdominerad bransch som inspirerade henne att göra sin första dokumentärfilm, A Girl’s Band.

Mateo Bendesky Regissör till filmen Los Miembros de la familia

Mateo studerade på Universidad del Cine i Buenos Aires där han i dag är lärare i filmproduktion. Hans kortfilmer The Magnetic Nature och Together Alone har visats på ett flertal internationella filmfestivaler, som Cannes, Toronto och Rotterdam. Los miembros de la familia är hans första långfilm som hade premiär under Berlins Filmfestival 2019.

Juan Cáceres Regissör till filmen Perro Bomba

Juan är en chilensk redigerare, manusförfattare och regissör. 2016 debuterade han med kortfilmen Desiderium som följdes av en andra kortfilm La duda, som hade premiär på Festival Internacional de Curtas Metragens de São Paulo och SANFIC13. Han arbetar med manus till två långfilmer och är i slutfasen av arbetet med kortfilmen Desolación. Perro Bomba är hans första långfilm.

Läs mer om Panoramicas seminarier här under:

Panoramica 2019 seminarier:

http://panoramica.se/evenemang/

Coming-of-age i Latinamerikansk film Hur är det att vara ung och dessutom på väg att bli vuxen i dagens Latinamerika? I dagens värld är de unga är allt mer uppkopplade, sammankopplade och påverkade av olika influenser. Att finna sin egen identitet och samtidigt få bekräftelse är några av de frågor som lyfts upp i vårt seminarium. Vi får också ta del av filmer som berör dessa teman.

Regissörerna Mateo Bendesky och Valentina Chamorro Westergårdh samtalar i samband med visningarna av coming-of-age filmerna Late to Die Young, The Sharks och Los miembros de la familia. Filmerna visas innan och efter seminariet som är gratis den 21/9 på Skärisbiografen.

Dokumentärfilmens makt mot diskriminering Diskussionerna om mänskliga rättigheter, rasism och homofobi har inte förlorat sin relevans i Latinamerika. Tvärtom är dessa teman allt mer aktuella, utifrån den politiska kursändring som har skett i regionen den sista tiden. I Panoramicas seminarium om dokumentärens makt mot diskriminering lyfter vi upp några av festivalens filmer som belyser dessa teman.

Hur ser relationen mellan rasism och mänskliga rättigheter ut i dagens Chile? Hur har metoo-rörelsen påverkat den manligt dominerade musikindustrin i Argentina? Och på vilket sätt har Pedro Lemebels aktivism mot dåtidens fascism lämnat avtryck i regionen?

Regissörerna Marilina Giménez, Juan Cáceres och Joanna Reposi Garibaldi reflekterar över filmens makt och verktyg i samband med visningarna av sina filmer A Girls’ Band, Perro bomba och Lemebel.

Andra nyheter i årets program är samarbetet med filmfestivalen CinemAfrica där Panoramica och festivalen presenterar ett kortfilmsprogram som skildrar afro-latino kvinnors identitet genom musik, dans och poesi. Dessutom blir det Work-in-progress med filmskapare bosatta i Sverige/Norden med anknytning till latinamerika, ännu ett steg för Panoramica att etablera sig som den plattform som står för latinamerikansk kultur- och filmspridande i Stockholm men även Sverige. Totalt kommer 4 gäster från latinamerika med sina respektive filmer till festivalen.

Festivalen invigs av Joanna Reposi Garibaldi dokumentärfilm Lemebel som tidigare i år visades under Berlins filmfestival och har nu sin Sverigepremiär under Panoramica. Förutom Lemebel är det totalt 14 av de 19 långfilmerna som har Sverigepremiär under Panoramica.

A Girls' Band (Marilina Giménez, Argentina, 2018)

Animal (Armando Bó, Argentina, 2018)

Cenizas (Juan Sebastián Jácome, Ecuador, 2018)

Cuando cierro los ojos (Sergio Blanco Martín, Michelle Ibaven, Mexiko, 2019)

Dios (MAFI, Chile, 2019)

Florianópolis Dream (Ana Katz, Argentina, 2018)

Hormigas (Antonella Sudasassi, Costa Rica, 2019)

Joel (Carlos Sorin, Argentina, 2018)

Kortfilmpaket: Mexiko genom dokumentärfilmares ögon

Landless (Camila Freitas, Brasilien, 2019)

Late to Die Young (Dominga Sotomayor Castillo, Chile, 2018)

Lemebel (Joanna Reposi Garibaldi, Chile, 2019)

Los miembros de la familia (Mateo Bendesky, Argentina, 2019)

Perro bomba (Juan Cáceres, Chile, 2019)

Retablo (Álvaro Delgado Aparicio, Peru, 2017)

Silence is a Falling Body (Agustina Comedi, Argentina 2017)

The Sharks (Lucía Garibaldi, Uruguay, 2019) Tito and the Birds (Gabriel Bitar, André Catoto, Gustavo Steinberg, Brasilien, 2018)

Waiting for the Carnival (Marcelo Gomes, Brasilien, 2019) Wind Traces (Jimena Montemayor, Mexiko, 2017)

De länder som representeras i årets upplaga är följande: Argentina, Brasilien, Chile, Costa Rica, Ecuador, Mexiko, Peru och Uruguay.

När: 17 september 2019 20:00 - 22 september 2019 22:00

Var: Bio Rio, Zita Folkets Bio, Skärisbiografen (Skärholmen), Bio Valentino / Stockholm

Arrangör: Panoramica, CinemaAfrica