Syrien – den aktuella situationen


Tidigare i vår rapporterade media att IS besegrats och inte har några fästen kvar i Syrien. Det åttaåriga kriget i Syrien har krävt nära 400 000 människors liv. Cirka 13 miljoner människor har tvingats på flykt i ett land som innan konflikten bröt ut hade 23 miljoner invånare.

Den materiella förstörelsen är enorm, infrastrukturen i stor utsträckning sönderslagen och psykiska trauman efter krigsupplevelserna är oerhörda.

Syriska regimen har med hjälp av Ryssland stärkt sin ställning och bedöms nu kontrollera 60 procent av landets territorium. YPG (Kuridska: Yekineyen Parastina Gel) och USA besegrade tillsammans IS i de norra delarna i Syrien trots att Turkiet motsätter sig att parterna samarbetar.

FNs fredsansträngningar som började med Kofi Annans medlingsförsök i inbördeskrigets inledningsskede har blivit resultatlösa i brist på stöd från inblandade parter.

Hur ser den aktuella situationen ut i Syrien? Hur ser de närmaste framtidsutsikterna ut? Vad skulle parterna, FN och Sverige kunna göra – och vad görs de facto? Finns det något hopp om att tragedin ska kunna börja lösas?

Medverkande: Per Örneus, utrikesdepartementets representant för Syrienkrisen Andrei Engstrand Neacsu, chef Svenska Röda Korsets MENA-enhet

Samtalsledare: Thomas Hammarberg, riksdagsledamot

Lokal: Palmesalen, plan 1 Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!

När: 12 september 2019 18:00 - 12 september 2019 19:30

Var: ABF Stockholm Sveavägen 41, / Stockholm

Arrangör: ABF Stockholm och Olof Palme International Center