Sydafrika efter valet


FRI ENTRÉ!

Sydafrikas tidigare skandalomsusade president Jacob Zuma efterträddes av Cyril Ramaphosa 2018. Den tidigare fackbasen, som gjorde karriär i näringslivet innan han återvände till politiken, ledde ANC till seger i valet i maj 2019, även om resultatet 57,5 procent var det sämsta sedan 1994. Ramaphosa lovade att genomföra politiska och ekonomiska reformer samt vidta kraftfulla åtgärder mot korruptionen. Nu måste han visa handlingskraft, trots att hans regerande omgärdas av motsättningar.

De ekonomiska problemen i landet är stora och arbetslösheten är mycket hög. Ojämlikheten är enorm och den svarta befolkningen, som hade stora förväntningar under Nelson Mandelas ledarskap, har inte kunnat uppleva att deras levnadsstandard förbättrats.

Hur ser situationen ut i Sydafrika nu? Vad kan förväntas hända i den närmaste framtiden?

Medverkande:

Madi Gray, journalist och författare

Anna Sundström, generalsekreterare för Olof Palmes Internationella Center

Xolani Tshabalala, forskare, Linköpings universitet

Samtalsledare: Calle Sundstedt, handläggare för södra Afrika, Olof Palmes Internationella Center

Lokal: Palmesalen, plan 1 Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!

När: 11 september 2019 18:00 - 11 september 2019 20:00

Var: ABF Stockholm Sveavägen 41 / Stockholm

Arrangör: ABF Stockholm och 2 andra