Vandringar i de samiska kvinnornas spår: Södra turen


Vi reser under Södra turen tillbaka till Södra Bantorgets 1850-tal och möter dåtidens samiska pionjärer samt ett par av deras allra främsta samarbetspartners – syskonen Lindhagen. Via Fatbursparken tar vi oss ett halvsekel framåt till Södra BB där Elsa Laula genomgick sin barnmorskeutbildning. Vi följer hennes fotspår längs Wollmar Yxkullsgatan och reflekterar över hur investerarbröderna Mommas lappländska järnbruksverksamhet ser ut under denna tid, och vad som händer 1906 när tidskriften Dagny vänder Elsa Laula och samerna ryggen.

Vi tar en avstickare via Monteliusvägens pampiga vy över Riddarfjärden, jämför det medeltida Stockholm med dagens och hur samma vy kunde ha sett ut då renar hölls runtom staden. Efter att ha passerat Maria Magdalena Matsdotters adress på Hornsgatan avslutar vi tidsresan med att söka efter svaret på vår slutgiltiga fråga:

Hur kommer Elsas, Margaretas och Maria Magdalenas projekt och liv att te sig och senare påverka samhället?

Samling: Hotell Malmens entré kl. 13:00. Vandringarna är tillgänglighetsanpassade.

Vandringarna i de samiska kvinnornas spår är en spännande tidsresa med syfte att uppmärksamma samiska föregångskvinnor – historikern och berättaren Peter Ericson har valt ut tre sydsamiska aktivister som verkade under 13-1400-, 1800- och 1900-talet; Margareta, Maria Magdalena Matsdotter och Elsa Laula.

När: 1 september 2019 13:00 - 1 september 2019 15:00

Var: Scandic Malmen Götgatan 49-51 / Stockholm

Arrangör: ABF Stockholm