Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché – film & samtal


»BILJETTER SLÄPPS INOM KORT«

Varmt välkomna på filmvisning om världens första kvinnliga filmregissör, Alice Guy-Blaché, med efterföljande samtal om bortglömda och gömda svenska kvinnliga filmpionjärer.

Samtida med Edison, Lumières, Méliès verkade Alice Guy Blanché, filmstudiochef, regissör, manusförfattare och producent till över 1000 filmer. Ändå förblir hennes namn okänt för de flesta filmälskare. Regissören Pamela B Green tar oss med på en detektivjakt efter historien om denna sanna filmpionjär vars filmer sträckte sig från komedier och westerns till filmer med teman som preventivmedel, barnmisshandel, immigration och hon gjorde även den äldsta bevarade filmen med afroamerikanska skådespelare.

EFTERSNACK När filmen är slut möter vi Maria Dahlquist, Ingrid Stigsdotter och Tove Thorslund för att diskutera och lyfta bortglömda svenska kvinnliga filmpionjärer. Vad kan vi göra idag för att få kunskap om dem?

Se trailern här: https://www.youtube.com/watch?v=bPUJRtrp_EE

Medverkande: Marina Dahlquist är docent i filmvetenskap vid Stockholms Universitet och har i sin forskning bl.a. fokuserat på filmhistorisk reception och utbildningsfilm. Marina har även skrivit om den svenska filmpionjären Anna Hofman-Uddgren för the Women Film Pioneers Project.

Ingrid Stigsdotter är forskare i filmvetenskap vid Stockholms Universitet och har skrivit åtskilligt om kvinnor i svensk filmhistoria, bl.a. i projekten ”Women’s Film History Network: Norden” och ”Kvinnor i svensk film”.

Tove Thorslund är redaktör för Nordic Women In Film, en kunskapsbank och inspirationskälla om kvinnor i skandinavisk film, med över tusen namnposter, fördjupande artiklar, intervjuer och filmklipp som verkar för att sprida kunskap och medvetenhet om kvinnors professionella insatser inom filmens område, ur ett historiskt perspektiv och i samtiden.

Filmvisningen och samtalet arrangeras av Stockholms Kvinnohistoriska i samarbete med Nordic Women In Film och Bio & Bistro Capitol Stockholm.

Tillgänglighet: Det finns ingen möjlighet att ta emot större permobiler då Capitols hiss bara kan transportera mindre rullstolar. Vid frågor: kontakta kassa@capitolbio.se. Läs mer om Capitols tillgänglighet här: https://www.capitolbio.se/om-oss/tillganglighet/

När: 29 augusti 2019 17:30 - 29 augusti 2019 20:15

Var: Bio & Bistro Capitol Stockholm Sankt Eriksgatan 82 / Stockholm

Arrangör: Stockholms Kvinnohistoriska och 2 andra