Kvinnorna i Europas högerextrema och högerpopulistiska rörelser


Please scroll down for English

Kvinnor sågs länge som immuna mot högerpopulisternas och extremhögerns politik och vallöften. Så är det inte längre. Det är fortfarande färre kvinnor än män som väljer partierna, men skillnaden krymper. Ett flertal kvinnor innehar ledande roller i de högerpopulistiska partierna och ger dem ett kvinnligt ansikte, men hur ser verkligheten ut bakom de främsta leden?

Vi presenterar studien “Triumph of the Women? The Female Face of the Populist and Far Right in Europe” som gör nedslag i sex europeiska länder. I fallstudierna analyserar författarna till exempel populisternas familjepolitik, kvinnors ställning inom partierna, kvinnors röstbeteenden samt lägger fram förslag på progressiva motstrategier. Kom och diskutera över lunch med oss!

Medverkande: Stefanie Elies, FES Ann-Cathrine Jungar, SH Johan Ulvenlöf, LO Morgan Finnsiö, Expo Moderation: Elin Ylvasdotter, Tiden

Plats: Scalateaterns restaurang, Wallingatan 32 Tid: Registrering och lunchwrap från 11.30, seminariet startar 12.00. Språk: engelska Glöm ej att registrera dig här: https://simplesignup.se/event/152588

Seminariet är ett samarbete mellan Friedrich-Ebert-Foundation for the Nordic Countries, Tankesmedjan Tiden och ABF Stockholm.

ENGLISH:

Triumpf of the Woman? The Female Face of the Populist & Far Right in Europe

Women voters were long thought to be relatively immune to the election policies advocated by right-wing populists and right-wing extremist parties. That has changed, however. In absolute terms the proportion of women voters for most of these parties is still lower than that of men, but the gap is narrowing. Several women hold leading positions in right-wing populist parties, giving them a female face as it were, but what is the situation behind that façade?

Against this background, we present the study “Triumph of the Women? The Female Face of the Populist and Far Right in Europe” that focuses on six European countries. In their case studies, the authors analyze the policy objectives of populist and far right parties on gender and family issues, the role of women in those parties, women’s voting behavior and possible (counter) strategies from progressive players. Come and discuss with us over lunch and coffee!

Participants: Stefanie Elies, FES Ann-Cathrine Jungar, SH Johan Ulvenlöf, LO Morgan Finnsiö, Expo Moderation: Elin Ylvasdotter, Tiden

Place: The restaurant of Scalateatern, Wallingatan 32 Time: Registration and a lunchwrap from 11.30, the seminar starts at 12.00. Language: English Sign up for the seminar here: https://simplesignup.se/event/152588

The seminar is a cooperation between Friedrich-Ebert-Foundation for the Nordic Countries,Tankesmedjan Tiden och ABF Stockholm.

När: 13 juni 2019 11:30 - 13 juni 2019 13:30

Var: Scalateatern i Stockholm Wallingatan 32-34 / Stockholm

Arrangör: Friedrich Ebert Stiftung Nordic Countries och Tankesmedjan Tiden