Romska upprorets dag: Rita Prigmore


Obs att samtalet förs på engelska.

”Det är väldigt viktigt att människor får veta vad som hände då. För vi är på väg dit igen”, säger Rita Prigmore.

Rita och hennes tvillingsyster Rolanda föddes den 3 mars 1943 i Würzburg, Tyskland, och togs direkt från sina föräldrar. Romer tvingades till sterilisering och anledningen till att Rita och Rolanda fick leva var att tvillingar var önskvärda för experiment. Rita överlevde, det gjorde inte hennes syster. Här delar hon med sig av sin berättelse.

Den 16 maj 1944 skulle romerna i Auschwitz avrättas hade deras bödlar bestämt, men romerna gjorde uppror, vilket hindrade nazisterna att fullfölja sina planer den dagen. Därför har den 16 maj döpts till Upprorets dag.

I samarbete med Domino Kai och Romano Center i Väst.

När: 16 maj 2019 18:00 - 16 maj 2019 20:00

Var: Stadsbiblioteket Göteborg / Götaplatsen 3 / Göteborg

Arrangör: Göteborgs stadsbibliotek och Romano Center i Väst