Introduktion till Silvia Federici


📌 Information och anmälan: https://www.abf.se/arrangemang/skane-lan/malmo/historia-slaktforskning/introduktion-till-silvia-federici/ 📌

Introducerande cirkel av Silvia Federicis ständigt återkommande verk, där hon utforskar människans historiska motstånd mot överheten och hur det kapitalistiska klassamhället var integralt i skapandet av våra moderna könsroller - både på arbetsmarknaden och i hemmet.

Silvia Federicis moderna klassiker Caliban and the Witch (2004, 2014) kan beskrivas som saftig, rolig, chockerande och enormt upplysande i en historisk kontext.

Federici analyserar allt från medeltidens ideér om liv, arbete och rättvisa till hur dessa hamnade i konflikt med den tidiga kapitalismens mekaniska rationalisering, samt hur reproduktionen av detta fungerade i symbios med de medeltida "häxbränderna".

Tematiskt är boken högaktuell i pågående diskussioner om de samtida angreppen på aborträtten, nedskärningarna i den offentliga sektorn, ett växande kvinnohat, alienerade män, samt hur förföljelsen av hbtq-människor har blivit ett funktionellt kulturfenomen. Samtidigt erbjuder dessa texter inte bara ett lysande exempel på marxistisk historieanalys, men även parallellt en givande kritik som konstruktivt bearbetar dess potentiella brister.

Cirkeln är menad att vara introducerande, där utvalda kapitel läses igenom och diskuteras med förutsättning att deltagarna ej förväntas ha bred bakgrund i tidigare texter eller akademisk teori, men ska efteråt ska kunna ge utrymme för vidare fördjupning.

Startdatum: Tisdag 7 maj 2019 Tid: 18.00-20.30 Antal tillfällen: 4 Plats: ABF Malmö, Spånehusvägen 47 Kostnad: Gratis!

Arr: Centrum för marxistiska samhällsstudier

Anmälan krävs: https://www.abf.se/arrangemang/skane-lan/malmo/historia-slaktforskning/introduktion-till-silvia-federici/

➔︎ Material:

Boken skaffas av deltagarna själva, den finns att köpa exempelvis på https://www.adlibris.com/se/bok/caliban-and-the-witch-9781570270598 eller att låna på bibliotek.

➔︎ Praktisk info:

Vi träffas inledningsvis fyra gånger under maj månad, samt extrainsatta träffar vid behov. Samtliga texter är på engelska. 

➔︎ Tillgänglighet:

Vår ambition är att så många som möjligt ska kunna delta på våra kurser och använda vårt material. Har du frågor kring tillgänglighet är du välkommen att kontakta oss.

♥︎ ABF Malmö är ett studieförbund i Malmö, Lomma och Burlöv.

♥︎ Hos oss är du varje dag välkommen på kurser, föreläsningar, seminarier och kulturprogram.

♥︎ Läs mer om oss och anmäl dig på: www.malmo.abf.se

När: 7 maj 2019 18:00 - 7 maj 2019 20:30

Var: ABF Malmö Spånehusvägen 47 / Malmö

Arrangör: Centrum för marxistiska samhällsstudier