Maria Stepanova i samtal med Ida Börjel


Möt den ryska poeten och författaren Maria Stepanova, i samtal med Ida Börjel. Stepanova, född 1972 i Moskva, är poet, essäist, journalist och chefredaktör för nättidningen colta.ru. Minnen av minnet, hennes första roman, har fått stor uppmärksamhet både i Ryssland och internationellt och har nominerats till Jasnaja Poljana-priset. I mars ges Minnen av minnet ut på nystartade förlaget Nirstedt/litteratur, i översättning av Nils Håkanson och med ett efterord av Maxim Grigoriev.

Om Minnen av minnet: När faster Galja dör lämnar hon efter sig en lägenhet full av bråte. Ingen vet var alla gamla saker kommer ifrån och fotoalbumen är fyllda av gåtfulla, främmande ansikten. Författaren börjar sortera bland släktens minnen, och fram växer en märkvärdig text som hon burit inom sig hela livet: en förening av familjekrönika, memoar, essä och historia.

Maria Stepanovas jakt efter släktminnen går genom en rad berättelser om fotoalbum, grötdockor, kärleksbrev och angivarbrev, från judiska begravningsplatser till Leningrads belägring. I dialog med författare som Mandelstam, Proust och Sebald skapar hon en på samma gång riktningslös och mycket vittfamnande berättelse.

Samtalet anordnas i samarbete med Nirstedt/litteratur.

Väl mött!

Ida Börjel är poet, bosatt i Malmö. Hennes tre första diktsamlingar gavs ut av OEI editör. Det var Sond, 2004, Skåneradio, 2006 och Konsumentköplagen : juris lyrik 2008. De har belönats med en mängd litterära priser, bland annat Borås Tidnings debutantpris, Mare Kandre-priset och Sveriges Radios lyrikpris. Diktsamlingen Ma (2014) gavs ut av Albert Bonniers och nominerades till Augustpriset. Hon har sedan dess givit ut Miximum Ca Canny Sabotagemanualerna – you cutta da pay, we cutta da shob (House of Foundation) och skriver för närvarande en pjäs för DR:s Akt 1.

När: 27 april 2019 18:30 - 27 april 2019 20:30

Var: Anti Drottninggatan 6c / Malmö

Arrangör: Anti