Trollen har lämnat sagan: aktivistcirkel inför EU-valet


TROLLEN HAR LÄMNAT SAGAN: AKTIVISTCIRKEL INFÖR EU-VALET

Våra positioner hotas av nationalismen och vi feminister kämpar med näbbar och klor för att försvara våra tidigare segrar. Nu stundar EU-valet och det här är för dig som vill kanalisera din frustration till något produktivt. Under tre tillfällen kommer vi att få lyssna på kortare föreläsningar utifrån tre olika teman och sedan tillsammans utveckla och förvandla det vi lär oss till praktisk kunskap.

Det här är en aktivistcirkel i tre delar med Feministiskt initiativ i samarbete med ABF Stockholm för EU-valet men alla intresserade antirasistiska feminister är välkomna. Vi kommer i våra praktiska övningar att utgå ifrån Feministiskt Initiativs valplattform till EU så ett tips till alla är att läsa igenom det inför träffarna.

Cirklarna leds av Ellen Wickberg Månsson, EU-valledare i Stockholm för Feministiskt Initiativ. Anmälan görs här och deltagande är helt gratis: https://forms.gle/tqCh4PiAXt8gAXBG7

➩ 10 april - Inleds av Anna Hellmark från Dialogpolisen om säkerhetsaspekten för en aktivist. Sedan Sociala medier och nätaktivism med Maria Starck och Karin Tennemar

Att vi har flyttat mycket av kampen och aktivismen till nätet har blivit allt tydligare. Många av oss har sociala medier som primära nyhetskällor. Genom valresultat både i Sverige och världen har vi fått se hur viktigt det är med digital aktivitet och samordning. Men bruset är högljutt och trollen är många. Hur förmedlar, sprider och delar vi våra politiska budskap och feministiska kamp på bästa sätt? Hur fungerar de olika sociala plattformarnas algoritmer och hur stor skillnad gör egentligen en liten like?

Denna första kväll i vår aktivistcirkel kommer vi att lyssna på ett föredrag med Maria Starck som är kampanjgeneral för Feministiskt Initiativ i EU-valet och utöver det grundare av PR-byrån Madder samt ett kommunikativt geni. Med sig har hon dessutom Karin Tennemar, valledare för region Stockholm i EP-valet för Fi och till vardags arbetar hon som kommunikatör.

Efter föredraget kommer vi, utifrån det vi har lärt oss diskutera, workshoppa och skapa ny kunskap om digital aktivism.

➩ 17 april - Trollen har lämnat sagan- härskartekniker och trygghet med Miriam Grant King.

Hur hanterar vi motståndet vi möter när vi pratar politik. Vi lär oss identifiera härskartekniker, diskuterar verktyg och möjliga sätt att avväpna situationer som blir obekväma/ otrygga. Vilket säkerhetstänk behöver vi ha med oss nu när nazister/ rasister och annat avskum kryper fram och bråkar. Vad gör du om du får en kamera uppslängd i ansiktet, om du märker att du blir inspelad? Var går gränsen för vad en får och inte får göra?

Vid detta tillfälle kommer Miriam Grant King att berätta om härskartekniker. Till vardags arbetar Miriam med att föreläsa och utbilda om diskrimineringsfrågor. Vi avslutar kvällen med att i grupper diskutera och öva utifrån denna och tidigare föreläsning.

➩ 24 april - Teknikerna för politiken- så vinner du en debatt med Annika Nylén och Malin Ericson

Hur debatterar vi i stugor och tält, vad ska tänkas på när vi ger oss ut och pratar med folk. Vilka trick finns det för att känna sig trygg i att föra fram sin politik även om en inte kan hela det politiska programmet? Vilka tekniker ska vi använda när vi debatterar?

Denna gång är det kortare föredrag med Malin Ericson, ordförande för Feministiskt initiativ Stockholm som utöver detta är en erfaren debattör och politiker. Hon får sällskap av Annika Nylén som är samordnare för bildning inom partiet i Stockholm.

Efter föredragen kommer vi att dela upp oss i mindre grupper med varsin coach och praktisera det vi lärt oss genom att ha rollspel och politiska debatter.

När: 17 april 2019 18:00 - 17 april 2019 21:00

Var: ABF Stockholm Sveavägen 41 /

Arrangör: Feministiskt initiativ Stockholm och 3 andra