Stella Chiweshe - Queen of mbira


STELLA CHIWESHE (ZIMBABWE) - QUEEN OF MBIRA! GAMLA TINGSHUSET, FREDAG 15 MARS 2019, KL 19.30

Välkomna till en intim konsert med den internationellt kände sångaren, kompositören och mbira-spelaren Stella Chiweshe - 72-årig legend från Zimbabwe!

Stella Chiweshe är en sann afrikansk musikikon och Zimbabwes mbira-mästare. Hon började som ung flicka lära sig spela tumpianot, mbira, ett heligt instrument som var tabu för kvinnor i 60-talets Rhodesia. Hon är nu aktuell med en fängslande samling av tidiga singlar utgivna på Glitterbeat Records. I Östersund ger hon en unik konsert på Gamla Tingshuset, det är även europa-turnépremiär, mitt under Skidskytte-VM!

Stella Chiweshe trotsade allt motstånd från såväl kyrkan, den brittiska kolonialmakten, som från släkt och vänner när hon som ung började spela mbira. Instrumentet användes främst i religiösa ceremonier och den som spelade kom i kontakt med förfäderna. Hon fick snabbt ett rykte och anlitades flitigt i hemlighet, eftersom musiken var förbjuden under kolonialtiden.

Efter Zimbabwes självständighet år 1980 fick hon ett internationellt erkännande och en välförtjänt karriär. Den 72-åriga Stella Chiweshe är en pionjär inom många områden. Hon introducerade inte bara kombinationen av mbira och marimba i ljudbilden av det moderna Zimbabwe, utan hon är dessutom den enda kvinnan i sitt hemland som leder ett eget band och har kontroll över sin egen karriär.

I september 2018 släppte hon sitt första album på mer än ett decennium, "Kasahwa". Det är en fantastisk samling av de tidigaste inspelningar från 70-talet och början av 80-talet, material som hittills inte har hörts utanför Afrika. Avskalat och ensam på scenen kommer Stella Chiweshe förtrolla oss med sin sång och musik.

På scen: Stella Chiweshe – mbira, sång

BILJETTER:

Förköp via Tickster och Visit Östersund (Turistbyrån). Tel: 063-701 17 00. Pris 150 kr / 90 kr (stud).

Entré + medlemskap paket på förköp: 230 kr / 100 kr (studerande)

Biljetter i dörren kostar 180 kr / 100 kr (studerande).

OBS! ENDAST KORT/SWISH I DÖRREN - EJ KONTANTER! NO CASH AT THE DOOR! Medlem i Klubb SAM: 20 kr rabatt. Barn under 13 år går gratis.

TILLGÄNGLIGHET: Entré via hiss från baksidan för personer med funktionsvariation.

Konserten presenteras i samarbete med Östersunds kommun, Kulturrådet, Studieförbundet Vuxenskolan, TeloGott och Frejas bakeri.

När: 15 mars 2019 19:30 - 15 mars 2019 21:30

Var: Gamla Tingshuset, Östersund Samuel Permans gata 13 / Östersund

Arrangör: Klubb SAM