Kvarterets kvinnor


Kvarterets kvinnor

8 mars - 11 augusti 2019

Studion

Vilka är kvinnorna i Klarakvarteren? Vilka är de som skapat kvinnohistoria i Stockholms city? I år är det hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och utställningen Kvarterets kvinnor lyfter fram några av de kvinnor som har levt och som lever omkring Stockholms stadskärna.

De är de arbetande kvinnorna, aktivisterna som demonstrerat, journalisterna, konstnärerna, feministerna, regissörerna de hemlösa och de unga. Augusta Lundin som öppnade Sveriges första modehus på Brunkebergs torg i slutet av artonhundratalet. Maria Johansson som spelade musik på Plattan i många år. Suzanne Osten som startade teatern Unga Klara. Konstnärerna som tog över Riksdagshuset med en kvinnokulturfestival 1977. Men även de kvinnor som lever här idag, som kvinnorna på Klaragården, Stockholms stadsmissions dagverksamhet för kvinnor som porträtterats av fotografen Hannah Modigh. I utställningen kan du också se muralmålningar av konstnären Saadia Hussain, som tolkar kvarterets kvinnor.

Utställningen kan ses som en tidsresa där vi har letat efter kvinnor och berättelser i Klarakvarteren, och med korta nedslag berättar vi om dem. Vi sträcker oss långt tillbaka i historien då nunnor levde på platsen. Erkända namn som författarinnan Selma Lagerlöf och rösträttskvinnan Signe Bergman har en given plats men även de mindre erkända kvinnornas berättelser. Likt en tidsmaskin går vi samma steg som dem och lyfter fram deras historia och de avtryck de gjort. Urvalet är en liten del av kvinnohistorien. Vi hoppas utställningen kan inspirera fler till att berätta om sin och andra kvinnors historia.

/Maria Patomella, konstnärligt ansvarig

Visningar:

Tisdagar kl. 12:30.

Mars: 12/3, 19/3 & 26/3

April: 2/4, 9/4, 16/4, 23/4 & 30/4

Maj: 7/5, 14/5, 21/5 & 28/5

Juni: 4/6, 11/6, 18/6 & 25/6

Juli: 2/7 & 9/7

Augusti: 6/8

Våra visningar ingår i utställningens entréavgift. Ingen föranmälan behövs. Läs mer om våra visningar här.

Samtal: Klaragårdens kvinnor:

Ett samtal med Hannah Modigh, fotograf, som under flera år har arbetat med ett fotoprojekt på Klaragården, en dagverksamhet för hemlösa kvinnor som drivs av Stockholms stadsmission.

Torsdag 21 mars kl. 17:30. Läs mer här.

Insamling: gömda och glömda kvinnohistorier I samband med utställningen önskar vi samla in gömda och glömda historier om kvinnor från hela världen, i alla åldrar, tider och kvarter. Vill du vara med och lämna ditt bidrag? Läs mer i formuläret (PDF) >

Öppettider:

Måndag 15–19 (Fri entré)

Tisdag–fredag 11–19

Lördag–söndag 11–17

Entrépriser: Ordinarie 40 kr. Fri entré t.o.m. 25 år. Fri entré på måndagar.

Utställningen är producerad av Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.

Utställningsteam: Maria Patomella, konstnärligt ansvarig, Kristina Hultman, textförfattare & research, Jenny Kronberg, scenograf, Saadia Hussain, konstnär, Elin Harland, utställningsproducent, Helen Karlsson, pedagogik och program, Lena Björklund Lidvall, utställningskoordinator och IngaLill Rydberg, referensbibliotekarie.

Tack till: Stockholms stadsmuseum, Mårbackastiftelsen, Stockholmskällan, Digitalt museum och Scenkonstmuseets arkiv.

När: 12 mars 2019 12:30 - 6 augusti 2019 17:00

Var: Kulturhuset Stadsteatern / Stockholm

Arrangör: Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska