Invigning Stockholms feministiska filmfestival 2019


♀ Nu släpps biljetter till invigningen av Stockholms feministiska filmfestival, den 28 februari 2019! ♀

Välkommen till mingel, brandtal av årets invigningstalare Lo Kauppi, utdelning av Anna-priset och premiären av årets starkaste film – Kapernaum i regi av Nadine Labaki!

Biljetter köps via sthlmfemfilm.se och kostar 80kr med festivalpass/150kr utan festivalpass (glöm inte att ange rabattkod FESTIVALPASS i kassan).

Om invigningsfilmen Kapernaum: Kapernaum är en stad omnämnd i Bibeln som enligt Jesus ska vara fördömd till helvetet. Ordet används idag som en synonym för kaos, ett inferno, en plats utan fred, barmhärtighet eller ordning. Filmens Kapernaum utspelar sig i Beiruts allra fattigaste och mest utsatta områden och handlar om den 12-årige pojken Zain (Zain Alrafeea) som vill stämma sina föräldrar för att de satt honom till den här världen.

Tillsammans med ett oräkneligt antal småsyskon spenderar Zain dagarna på Beiruts gator för att på olika sätt bidra till familjens försörjning. Det är ett hårt liv och Zain drömmer om att hitta en värdig tillvaro, en trygg plats dit han kan ta sin syster Samar (Cedra Izam). Han inser snart att det värsta är på väg att hända, föräldrarna planerar att gifta bort Samar. Zain vet att bara han kan rädda henne.

Huvudrollsinnehavaren heter Zain även i verkligheten och är syrisk flykting. Det är delvis hans riktiga livsöde vi får ta del av i filmen. Under flera år gjorde regissören Nadine Labaki research och träffade utsatta barn på olika platser i Libanon - slumkvarter, polisstationer, rättssalar och fängelser. Platser där barn inte har något att säga till om. Resultatet blev en mycket stark film om hur de mest utsatta drabbas när civilisationens mest grundläggande beståndsdelar saknas. Där inget som är heligt finns, där allt kan stjälas, skändas och säljas.

Labaki skrev historia tidigare i år då hon som första arabiska kvinna vann det prestigefyllda Jurypriset under filmfestivalen i Cannes. Kapernaum har vunnit en rad priser världen över och är Libanons Oscarsbidrag 2019.

Regi: Nadine Labaki Land: Libanon Text: Engelsk text Längd: 121 min

Se trailer här: https://www.youtube.com/watch?v=qoLI3vvQE1c

Invigningen av Stockholms feministiska filmfestival äger rum den 28 februari 2019 kl. 18.00 på Skandiabiografen, Drottninggatan 82. Dörrarna öppnas för mingel och förfriskningar kl. 17.30.

Fullständigt program släpps närmare festivalen via hemsidan sthlmfemfilm.se.

Välkommen!

När: 28 februari 2019 17:30 - 28 februari 2019 21:30

Var: Skandiabiografen / Stockholm

Arrangör: Stockholms feministiska filmfestival