Joakim Medin om Viktor Orbáns högerradikala politik


Viktor Orbáns högerradikala politik – en utmaning för Europa

Fredag 22 februari kl 18–19 i Arenan

Gratis men OBS! föranmälan till OSA@mkcentrum.se

I flera år har Ungerns premiärminister Viktor Orbán skaffat sig ett allt hårdare grepp om makten genom att rensa ut meningsmotståndare och skapa en ny, lojal samhällselit. Regeringspartiet Fidesz kontrollerar merparten av alla medier och grundläggande demokratiska funktioner har monterats ned. En skrämselkultur har återvänt i samhället och Orbán har själv sagt sig vilja bygga ett illiberalt system.

Vad är det egentligen som händer i Ungern? Joakim Medins reportagebok ger en bakgrund till Orbáns auktoritära styre. Genom möten med regeringsföreträdare, oppositionella och vanliga ungrare skildrar han hur regeringen utnyttjat flyktingkrisen och rädslan för terrorism för att behålla ett stort folkligt stöd. Regeringen vägrar ta emot EU:s kvotflyktingar och sprider idén om en konspiration ledd av den judiske finansmannen och filantropen George Soros, i syfte att islamisera Ungern – en kampanj med antisemitiska inslag.

Orbáns främlingsfientliga och euroskeptiska retorik har även gett honom anhängare inom Europas högerradikala rörelser. Bland dessa återfinns bland annat svenska politiker som själva migrerat till Budapest. Visar Ungern vägen till ett mer splittrat, auktoritärt Europa? Eller kan denna utveckling fortfarande förändras?

Joakim Medin är en frilansjournalist och författare som skriver om demokratifrågor, människorätt, politiska och väpnade konflikter. Han har rapporterat från Mellanöstern i ett flertal år och 2016 kom hans debutbok “Kobane”, som är ett reportage från krigets Syrien. Han har även länge följt utvecklingen i Ungern. 2018 kom hans senaste bok “Orbánistan – Rädsla och avsky i det illiberala Ungern” som handlar om den politiska utvecklingen under landets premiärminister Viktor Orbán, en av de idag ledande företrädarna för det högerradikala och auktoritära lägret i Europa.

I samarbete med ABF Botkyrka och Verbal förlag

När: 22 februari 2019 18:00 - 22 februari 2019 19:00

Var: Mångkulturellt centrum i Fittja Värdshusvägen 7, / Stockholm

Arrangör: Mångkulturellt centrum i Fittja och Verbal förlag