Vem tar ansvar för brotten i Syrien? المساءلة عن التعذيب في سور


English and Arabic summaries can be found further down.

Vem tar ansvar för brotten i Syrien? Sveriges roll i kampen mot straffrihet

Anmäl dig här: https://bit.ly/2UO4xGO

Tortyr, påtvingade försvinnanden och avrättningar av politiska motståndare, journalister och andra civila är bara några exempel på de allvarliga brott som begås i krigets Syrien.

Förövarna går ofta ostraffade och övergreppen fortsätter. Därför har personer som överlevt tortyr, anhöriga till dem som försvunnit, människorättsförsvarare och jurister dokumenterat brotten för att rättvisa ska kunna skipas utanför Syriens gränser – till exempel genom rättssystem i länder i Europa.

Välkommen till ett event som lyfter frågan om vilken roll Sverige kan spela för att ställa ansvariga till svars för några av de allvarligaste brotten i vår tid. Kom och lyssna till vittnesmål från personer som överlevt tortyr samt representanter från syriska och europeiska människorättsorganisationer.

När: 20 februari kl 18.00–19.30 (mingel startar 17:30) Språk: engelska och arabiska med simultanöversättning Mer information och program hittar du här: https://bit.ly/2TCa4jh


Accountability for Torture in Syria – Sweden's Role in the Struggle against Impunity

Please register via: rsvp@crd.org

Torture, enforced disappearances and extrajudicial executions of political opponents, journalists, and other civilians are only some of the grave human rights violations committed by all parties throughout the Syrian war.

These grave crimes widely go unpunished in Syria. Therefore, torture survivors, relatives, human rights defenders, and lawyers have been documenting the crimes in order to bring justice outside of Syria – for example by using legal means in Europe.

Welcome to an event that will focus on which role Sweden can play in the international efforts to hold to account those responsible for some of the most egregious crimes of our times. Among the speakers are torture survivors and representatives from Syrian and European human rights organisations.

When: 20 February, 6pm (reception from 5.30pm) Language: the event will be held in English and Arabic with simultaneous translation. More information and program can be found here: https://bit.ly/2TBxcyD


المساءلة عن التعذيب في سوريا دور السويد في الوقوف ضد الإفلات من العقاب

الرجاء التسجيل هنا: rsvp@crd.org

إن التعذيب والاختفاء القسري والإعدام خارج نطاق القضاء للمعارضين السياسيين والصحفيين وغيرهم من المدنيين ليس سوى بعض من الانتهاكات الجسيمة لحقوق الإنسان التي ارتكبتها جميع الأطراف طوال الحرب السورية. هذه الجرائم الخطيرة تمر دون عقاب على نطاق واسع في سوريا. ولذلك ، قام الناجون والشهود وأفراد أسرهم وكذلك منظمات حقوق الإنسان السورية والدولية بتوثيق الجرائم من أجل تقديم المسؤولين إلى العدالة خارج سوريا - كاتباع الوسائل القانونية في أوروبا.

أهلاً بكم في هذا الحدث الذي سيركز على الدور الذي يمكن للسويد أن تؤديه في الجهود الدولية لمحاسبة المسؤولين عن بعض أبشع الجرائم في عصرنا. ومن بين المتحدثين ناجون من التعذيب وممثلون عن منظمات حقوق الإنسان السورية والأوروبية. الزمان: 20 شباط/فبراير , الساعة السادسة مساءً، يبدأ الاستقبال بدءً من الساعة الخامسة والنصف مساءً. اللغة: سينعقد الحدث باللغتين الإنجليزية والعربية مع ترجمة فورية.

لمزيد من المعلومات وبرنامج الحدث، يرجى اتباع الرابط التالي: https://bit.ly/2GxmQw0

När: 20 februari 2019 18:00 - 20 februari 2019 19:30

Var: Medelhavsmuseet Fredsgatan 2 / Stockholm

Arrangör: Civil Rights Defenders Sverige och ECCHR - European Center for Constitutional and Human Rights