Författarträff: Rosa Liksom


Rosa Liksom (född 1958) är en av de största innovatörerna i finsk litteratur. Liksom vann Finlandia-priset 2011. Överstinnan (Everstinna) är Liksoms fjärde roman och har översatts till svenska av Janina Orlov.

Överstinnan berättar en historia om hur man blir fascist, förälskad, förnedrad. Den gamla överstinnan minns sitt liv i en nattlig monolog: kriget med och mot tyskarna i Lappland, den ideologiska glöden, den lustfyllda förälskelsen, den förfärliga misshandeln. Överstinnan är en berättelse om Finland och dess historia. Om ett land som tvingades till strid mot både Ryssland och Tredje Riket. Och om de nationella såren som kanske aldrig kommer att läka.

I samtal med Janina Orlov.

I samarbete med Tornedalingar i Stockholm.

Tid: den 19 februari kl. 18.30

Pris: 100 kr

Biljetter: kan köpas via länken ovan eller bokas på 08-545 212 00, förköp i biblioteket.

Rosa Liksom åker på turné, och kan också ses i Norrköping den 20/2 och i Malmö den 21/2.

ENGLISH:

Rosa Liksom (s. 1958) on kirjallisuutemme merkittävä uudistaja, joka voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2011. Hän on myös kansainvälisesti menestyneimpiä nykykirjailijoitamme. Hän sai 2011 Finlandia-palkinnon romaanistaan Hytti nro 6. Everstinna on ”lyhytproosamme äidiksi” sanotun Rosa Liksomin neljäs romaani, ja se on kirjoitettu meän kielellä.

Everstinna on yhden yön romaani, sisäinen monologi, joka kasvaa erään ajan anatomiaksi. Kysymys on Suomesta, jossa valmistaudutaan sotaan, eletään Neuvostoliiton ja natsi-Saksan välissä ja ollaan lujasti kallellaan jälkimmäiseen, kunnes tuo liitto kaatuu.

Haastattelemassa Janina Orlov.

Yhteistyössä: Tornedalingar i Stockholm -järjestön kanssa.

Aika: 19 helmikuu klo 18.30

Hinta: 100 kr

Liput: netistä yllä olevan linkin kautta, varaukset 08-545 212 00, nouto etukäteen kirjastosta.

Rosa Liksom lähtee kiertueelle, ja vastaavia kirjailijailtoja järjestetään myös Norrköpingissä 20.2 ja Malmössä 21.2.

När: 19 februari 2019 18:30 - 19 februari 2019 20:30

Var: Finlandsinstitutet Stockholm, Snickarbacken 4, / Stockholm

Arrangör: Finlandsinstitutet Stockholm och Tornedalingar i Stockholm