Radikalkonservatismens återkomst-Idéerna bakom extremhögern


Välkommen på rapportsläpp och seminarium!

Sverigedemokraterna är vare sig en dagslända eller enbart ett populistiskt parti. De bygger sina framgångar på en betydligt mer genomtänkt – och därmed farligare – idégrund: radikalkonservatismen.

Den har legat slumrande sedan den tappade sin attraktionskraft efter att först ha motsatt sig den moderna liberala demokratins införande och sedan bäddat för fascismens och nazismens genombrott.

Men nu är den tillbaka – med besked. Från Trump, Bolosnaro i Brasilien och Duterte i Filippinerna till Orbán i Ungern, Le Pen i Frankrike och Sverigedemokraterna i Sverige. Vad kännetecknar radikalkonservatismen? Vad skiljer den från värde- och socialkonservatismen – och på vilket sätt knyter den an till nationalism och högerextremism?

Det har Tankesmedjan Tiden undersökt i en helt ny rapport av statsvetaren Mike Enocksson.

Detta är det första i en serie seminarier där vi kommer att belysa både arbetarrörelsens egna idégrund och andra tanketraditioners.

Först ut är alltså radikalkonservatismen. Syftet med detta seminarium är att bättre förstå de idémässiga bevekelsegrunder som ett parti som Sverigedemokraterna har, och den attraktionskraft den kan innebära för vissa väljargrupper.

FRI ENTRÉ. Anmälan är obligatorisk och sker här. (Se infolänk)

Lunchmacka serveras från 11.30. Välkommen!

Medverkande: Anna-Lena Lodenius, journalist och författare och expert på högerextremism Stig-Björn Ljunggren, statsvetare som forskat om konservatismens idéutveckling Göran Dahl, professor i sociologi som forskat om bland annat radikalkonservatism

Fler deltagare tillkommer.

Moderator: Elin Ylvasdotter, Tankesmedjan Tiden

När: 11 december 2018 12:00 - 11 december 2018 14:00

Var: ABF-huset, Sveavägen 41. Lokal: Katasalen, plan 1 / Stockholm

Arrangör: ABF Stockholm, Tankesmedjan Tiden