Feministisk Marknad - Fokus Endometrios


Den 9 december är FEMINISTISK MARKNAD tillbaka på unika Nalen och firar en röd jul med fokus på ENDOMETRIOS! 50 enastående kvinnliga formgivare backar kunskapsspridningen kring denna förödande samhällssjukdom som drabbar 10% av alla kvinnor samtidigt som vården står handfallen och ropar hysteri! För det är ju kvinnans lott att ha ont, visst?

Vi är enormt stolta att ha med oss doktorand i genusvetenskap - INA HALLSTRÖM - samt specialistläkare ANNA-SOFIA MELIN på scen kl.13! Ni hittar dom båda efter talen i Harlem bar där även Svenska Endometriosföreningen samt patientaktivisterna Endometriosen är på plats för kunskapsspridning och stöttning under dagen!

-obs anmälan stängd för utställare-

VAD ÄR ENDOMETRIOS?

• Endometrios är en kronisk sjukdom som drabbar ett stort antal kvinnor och personer med mens. Ändå är kunskapsnivån fortfarande låg.

• Sjukdomen kännetecknas av att livmodersvävnad börjar växa utanför livmodern, vilket kan orsaka inflammation och sammanväxningar mellan organ vilka ger svåra smärtor.

• Symtom kan vara allt från svår mensvärk, smärta vid ägglossning och sex till svårigheter att bli gravid och omfattande magbesvär som förstoppning.

• Besvären misstas ofta för mensvärk, IBS eller urinvägsinfektion.

• Det tar i genomsnitt åtta år innan en patient får diagnos.

Ofta misstar läkarna symptomen för vanlig menssmärta, urinvägsinfektion, känslig tarm (IBS) eller något annat. Det är inte ovanligt att personer med endometrios har sökt tre till fyra olika läkare innan de fått rätt diagnos och kunnat behandlas.

Nyligen släppte Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) en rapport som visar att många kvinnor med endometrios upplever en bristande kunskap inom vården. Att de inte tas på allvar och får ett "nonchalant och ointresserat" bemötande.

– Det är en kvinnosjukdom som inte tagits på allvar, säger Anna-Sofia Melin, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik.

– Det här är helt förfärligt att den här sjukdomen är så osynlig när den drabbar så pass många.

Är du expert/läkare/patientförening och vill medverka? Hör av dig till feministiskmarknad@gmail.com eller direkt via fb!

-TILLSAMMANS BACKAR VI ALLA BRUDAR-

När: 9 december 2018 11:00 - 9 december 2018 17:00

Var: Nalen. Regeringsgatan 74 / Stockholm

Arrangör: Feministisk Marknad