Stödmanifestation för den utvisningshotade journalisten Hind Aleryani


(English below)

Denna vecka inleds fredssamtal om Jemen i Sverige. Ändå nekas den kända jemenitiska journalisten Hind Aleryani och hennes dotter en fristad i Sverige. Ifjol flydde Aleryani och hennes dotter till Sverige efter att jihadister och salafister hotat henne för hennes artiklar. Aleryani har ett dödshot hängande över sig.

Enligt Internationella Journalistfederationen har sju personer som arbetat med media dödats i Jemen sedan i våras. Jemen står för nästan tio procent av alla dödade inom mediebranschen i världen hittills i år. Flera av Aleryanis kolleger har kidnappats på sistone. För att uppmärksamma Aleryanis och andra utvisningshotade journalisters situation anordnas en manifestation utanför Migrationsverket i Sundbyberg.

English:

As peace negotiations to end the war in Yemen take place in Stockholm, the award-winning Yemeni journalist and women’s rights activist Hind Aleryani and her daughter are being denied asylum in Sweden. Last year Aleryani and her daughter fled Yemen after receiving death threats from jihadists and Salafists displeased with her work.

According to the International Federation of Journalists, seven media workers have been killed since spring in Yemen, which now accounts for almost ten per cent of all media workers killed in the world this year. In addition, several of Aleryani’s colleagues have recently been kidnapped.

To highlight the situation of Aleryani and other journalists threatened with deportation, a demonstration initiated by Kurdo Baksi is being held in Sundbyberg outside the Swedish Migration Agency at Sturegatan 15. Initiated by @Kurdo Baksi

När: 7 december 2018 11:00 - 7 december 2018 12:00

Var: Utanför Migrationsverket i Sundbyberg/Stockholm, Sturegatan 15. / Sundbyberg

Arrangör: Initiativtagare: frilansjournalisten Kurdo Baksi