En dåres försvarstal / En vansinnig kvinnas bekännelse


Skarpnäcks Kulturhus bjuder på ett gästspel från Strindbergs Intima Teater. En dåres försvarstal, baserad på förordet till August Strindbergs bok (med samma namn), är en undersökande monolog av och med Anna Wallander, där Strindbergs hustru Siri von Essen äntligen får ge svar på tal.

Av: Anna Wallander, Therese Bergmann & Johan Melin

Kostnad: 80 kr Rek ålder: från 15 år Längd: 1 timme 10 minuter

”I August Strindbergs förord till sin roman om skilsmässan från Siri von Essen talar han om en bok han inte publicerar – En vansinnig kvinnas bekännelser. Detta blev vi intresserade av. Med Siris blick ser vi på denna skandal, och undersöker vem hon var och vilka vi är i förhållande till Henne. Bilden av henne framträdde och förvånade oss mycket. Hon verkar så fri och modig. Till exempel klädde hon sig till man, var med i Dramatens herrklubb, gick på horhus samt var väldigt sexuellt undersökande. Hon och August hade ett jämlikhetskontrakt och hon var inte ensam. Hon befann sig i en kontext där andra kvinnor gjorde likadant. Varför vet vi inget om henne och andra kvinnor som levde så? Där börjar vår föreställning. Vi tar avstamp från texter av bl a Strindberg, Rimbaud, Jelinek, Lacan, Engels, Schopenhauer, Butler och Heidegger.”

– Anna Wallander, skådespelare och Therese Bergmann, regissör

MEDVERKANDE På scen: Anna Wallander Manus: Anna Wallander, Therese Bergmann och Johan Melin Regi: Therese Bergmann Scenografi och kostym: Sara Kander Mask: Maria Reis Ljus: Gustave Lund Koreografi: Ossi Niskala Musik och ljud: Malin-My Nilsson, Tobbe Svedberg och Niko Röhlcke Affischfoto: Elisabeth Ohlson Wallin

När: 7 december 2018 18:00 - 7 december 2018 19:00

Var: Skarpnäcks Kulturhus Skarpnäcks Allé 25 / Skarpnäck

Arrangör: Skarpnäcks Kulturhus