Inhale Exhale Push Pull


Konstförening V.O.D.K.A.N hälsar dig välkommen till Galleri Kameleont. Konstnären och projektledaren Konsten att delta Ola Öhlin inviger utställningen

INHALE EXHALE PUSH PULL Ermias Ekube och Mattias Åkeson är båda födda 1970. De bor ca 10 mil från varandra och har båda familj med tre barn i ungefär samma ålder. De har också nästan likadana skor. De har under året träffats och utbytt idéer kring olika teman som intresserar dem. De har hittat gemensamma nämnare som kan härledas till ”system”. Titeln hämtar sitt innehåll från verk som visas i utställningen. Uppmaningen att andas in och ut finns kodad i Ekubes teckningar. Push Pull är ett begrepp hämtat både från managamentvärlden och migrationsforskningen. Det handlar om teorier och effekter för hur saker och ting(människor) sätts i rörelse. Det är också titeln på en skulptur av Åkeson. ”Flera medlemmar i konstförening V.O.D.K.A.N är migrerande konstnärer som kom till Sverige under olika perioder. Några av dem har hittat sin plats i det svenska konst och kulturliv. Idag får V.O.D.K.A.N och sina utlandsfödda konstnärer stöd av Sveriges Konstföreningar för att hjälpa nyanlända konstnärer att hitta sina väg och sina plats i Sverige. Det är kärnan med Konsten att mötas tror vi.” Ermias Ekube är samtidskonstnär. Född i Addis Ababa, Etiopien och bor idag i Västervik. Han studerade vid Addis Abeba University School of Fine Arts and Design. Mattias Åkeson är verksam som konstnär, utställningsformgivare, pedagog och projektledare. Mariam Alhasan: Performance konstnär, född i Syrien och söker nu asyl i Sverige. Khaled Abdulrahim: Performance konstnär, född i Syrien och söker nu asyl i Sverige.

Samineh Asri: är en skulptör född i Fredos i Iran och bor idag i Linköping. Samineh kommer att intervjua konstnärerna Ermias och Mattias och skriva en text om deras konst. Konsten att mötas Konstförening V.O.D.K.A.N är en av 20 konstföreningar i Sveriges som deltar i riksförbundet Sveriges Konstföreningar landsomfattande projekt Konsten att mötas som ger konstföreningarna möjlighet att möta och ställa ut nyanlända och utlandsfödda konstnärer. Sveriges Konstföreningar vill med ”Konsten att mötas” skapa nya spännande möten och kreativa samarbetsprocesser och samtidigt underlätta för nyanlända konstnärer att komma in på den svenska konstscenen. Konstföreningarna är en viktig del av civilsamhället och som många andra ideella föreningar har de en betydelsefull funktion när det gäller att skapa integration och att arbeta med att förändra normer och attityder i samhället på ett inkluderande sätt. Samtidigt som konstföreningarna får möjlighet att presentera intressanta och inspirerande konstnärskap som kan öppna upp föreningarna för nya målgrupper och konstintresserade. ”Konsten att mötas” genomförs i samverkan med, KRO/KLYS och deras pågående projekt ”Konsten att delta: bild och form” som verkar för att etablera ett nationellt nätverk och ett mentorskapsprogram för utlandsfödda kulturskapare som är boende eller vistas i Sverige, och studieförbundet Sensus. Projektet finansieras av PostkodStiftelsen.

Kontakt och information: Konstförening V.O.D.K.A.N

När: 16 november 2018 11:00 - 30 november 2018 16:00

Var: Galleri Kameleont صالة كاميليونت للفنون Trädgårdsgatan 16 / Norrköping

Arrangör: Galleri Kameleont صالة كاميليونت للفنون‎