Tala med: att vara same i Sverige i dag


Tala med är en lyssnarserie som görs i samarbete med föreningen StreetGäris där de som berörs av ämnet får forma samtalet. På en trygg plattform lyfts frågor som ofta diskuteras av andra, men sällan med de berörda.

Att vara Same i Sverige 14 november 18.00

Moderator

Merethe Kuhmunen Merethe är uppvuxen och från Suijavaara utanför Karesuando. Hon har bott i Kiruna å Jokkmokk innan hon förra hösten flyttade till Uppsala eftersom hennes flickvän bor där. Jobbar som journalist för Sameradion som är en del av Sverigesradio. Merethe är intresserad av samiska och feministiska frågor, naturen, duodji (samisk slöjd) men är också väldigt intresserad av utveckling av duodji så att alla samer inkluderas. På fritiden, förutom att hänga med sambon, vänner och deras djur, sjunger hon i Uppsalas feministkör.

Panel

Ida Inga Ida kommer från Jokkmokk och har bott i Stockholm i sju år. Till vardags är hon projektledare på Jusek. Ida är uppvuxen i Jokkmokk där hon gick samiska programmet på gymnasiet, innan hon flyttade och pluggade vidare. Hennes rötter är från Båstavárri som ligger i Baste Cearru sameby. 2017 kandiderade Ida till Sametinget för Sámiid Riikkabellodat, mycket för att hon tycker det behövs föryngring där.

Johanna Tjäder Johanna kommer från Staare (Östersund) men bor i Stockholm sedan 11 år. Hon jobbar som handläggare på Försäkringskassan och aktiv medlem i Stockholm sameförening. Just nu är hon engagerad i samråd med Stockholm stad inför att de mest troligt blir förvaltningskommun 2019. Hon är intresserad av samisk språkpolitik, speciellt för barn i och med att hon har två barn 1 och 4 år. Johanna har även en podd med sin syster som heter Asfaltssamer, där de belyser hur det är att vara same i Stockholm.

Catharina Ramallo Catharina kommer ursprungligen ifrån Lappoluobal som ligger i Kautokeino. Hon bor i Stockholm sen många år, har pluggat på Samernas i Jokkmokk där hon studerade spåket Nordsamiska. Idag jobbar och studerar Catharina till undersköterska, På fritiden är Catharina engagerad i Sameföreningen i Stockholm, Syjuntan, samt i en Samisk poesi grupp.

Samtalet sänds live på StreetGäris sida och på Vällingbys Instagram. Sändningen avslutas då publiken bjuds in. Samtalet läggs ut på youtube i efterhand.

TILLGÄNGLIGHET Färdtjänstadress: Vällingby torg 43, 162 65 Vällingby Rullstol: Publikentrén till Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby ligger på markplan så det är lätt att komma in och ut. Toalett: Tillgänglighetsanpassad toalett finns. Hiss finns.

När: 14 november 2018 18:00 - 14 november 2018 20:00

Var: Kulturhuset Stadsteatern Vällingby Vällingby Torg 43 / Vällingby

Arrangör: StreetGäris och Kulturhuset Stadsteatern Vällingby