Vi minns Kristallnatten


Kristallnatten 80 år – Rasismen får aldrig bli rumsren!

I år är det 80 år sedan Novemberpogromerna ägde rum i Tyskland. I ett förebud om vad som skulle komma sattes mängder av synagogor i brand, judiska butiker vandaliserades, hundratals judar mördades och tiotusentals sändes till koncentrationsläger. Kulmen var natten mellan 9 och 10 november, den så kallade Kristallnatten.

När den nazistiska statsledningen inte mötte några folkliga protester att tala om visste de att motståndet var brutet och vägen låg öppen för det organiserade barbariet. De kommande åren mördade nazisterna miljontals judar, romer, fackföreningsaktiva, homosexuella, oppositionella och personer med funktionsnedsättning.

Efter kriget var uppslutningen närmast total runt parollen: Vi får aldrig glömma detta! Idag är de flesta som själva var med borta och det är upp till oss andra att hålla minnet vid liv. För rasismen och hatet försvann inte, den lever kvar och frodas. Dagligen förföljs och hotas människor på grund av att de tillhör en minoritetsgrupp. Och det är inte bara på nätets ljusskygga forum och bland våldsverkare och mordbrännare vi kan se hatiska uttryck. Idag sker det även öppet, på gator och torg, i politiken och dagstidningar- i miljöer som bidrar till att normalisera hatet och synen att människor inte är lika mycket värda. Politiska rörelser som nyss var spöklika ekon från det förgångna marscherar idag in i politikens finrum i de flesta länder i Europa, också i Sverige. Antisemitismen är starkare och mer öppen än på länge. Åter utsätts judar i Sverige för hat och hot.

Därför samlas vi återigen den 9 november för att minnas och hedra nazismens offer. Inte bara som en tradition med blicken bakåt, utan som ett löfte att bekämpa rasismen, här och nu, vilka former den än tar sig och vem den än riktar sig mot. För rasismen får aldrig bli accepterad!

Vi samlas under följande paroller: Bekämpa antisemitism och all rasism Inga fler kristallnätter Försvara människovärdet

Vi kommer samlas på Milleniumplatsen vid Stora teatern 18.00 för att sedan gå till Gustaf Adolfs Torg i ett fackeltåg. Ungefär vid 19.00 anländer vi till Gustaf Adolfs Torg där vi avslutar manifestationen med ett antal kortare tal.

Följande organisationer har ställt sig bakom manifestationen: Göteborgs rättighetscenter- mot diskriminering TCO Göteborg Riksföreningen Grunden Tillsammans för Göteborg We are Göteborg Socialistiska Partiet Göteborgs antifascistiska front Musiker mot rasism Momentum Göteborg Syndikalistiska ungdomsförbundet Göteborg Judar för israelisk-palestinsk fred

jagärhär

Iranska flyktingars förening i Göteborg Syndikalisterna Göteborgs LS

När: 9 november 2018 18:00 - 9 november 2018 20:00

Var: Stora Teatern Kungsparken 1 / Göteborg

Arrangör: 9 novemberkommittén 2018 och Göteborgs rättighetscenter - mot diskriminering