Samtidskonst och politik


I en serie korta lunchföreläsningar presenterar intendent/konstpedagog ELISABET UDD från Göteborgs Konsthall några konstverk som på olika sätt berör politiska frågor.

Tisdag 2 oktober - Sverige Idag läggs fokus på olika aspekter på Sverige och svenskheten och bl.a. diskuterar vi den omdebatterade slokande flaggstången ”Du gamla, du fria” av MATTIAS NORSTRÖM. Vi möter även några bilder ur KNUTTE WESTERs verk ”Horungen” (bilden). Här skildras ögonblicksbilder ur farmodern Hervors dramatiska uppväxt som utomäktenskapligt barn i det tidiga 1900-talets fattigsverige. Verket visas på konsthallen i höstens utställning ”Innan vi glömmer”. Vi ser även en film av konstnären Petra Hultman om folkhemmets ideal om den moderna husmodern.

Tisdag 30 oktober - Offentliga rum Konst i våra offentliga rum väcker ofta debatt och starka känslor. Ibland blir konsten älskad, ibland hatad. Ofta väcker den debatt innan den ens har visats. Den kan ses som ful, störande eller anses inte passa in. Vi tittar närmare på några offentliga konstverk och samtalar om hur vi själva uppfattar dem och vilka reaktioner de har mött.

Tisdag 27 november - Internationell utblick I en internationell utblick tittar vi på några konstverk som lyfter fram internationella frågor kring migration, rasism och politik. Hur lyfter konstnärer brännande aktuella globala frågor?

Måndag 10 december - Mänskliga rättigheter Den 10 december är det den internationella dagen för mänskliga rättigheter så i denna lunchföreläsning läggs fokus på konstverk som berör frågor kring mänskliga rättigheter.

I samarbete med Göteborgs Konsthall.

När: 30 oktober 2018 12:15 - 10 december 2018 12:45

Var: Stadsbiblioteket Göteborg / Götaplatsen 3 / Göteborg

Arrangör: Göteborgs Konsthall och Göteborgs stadsbibliotek