Vernissage: Britta Marakatt-Labba & Tomas Colbengtson


Vernissage lördagen den 27:e oktober klockan 12.00-16.00 Utställningen pågår t.o.m. 2 december.

Efter nästan 3 år sedan senaste utställningen är nu Britta Marakatt-Labba och Tomas Colbengtson tillbaks med utställningen "Gryning / Luejie / Iđit guovssu" på Galleri Helle Knudsen. Britta och Tomas arbetar med konst som utgår från den samiska historien, formtänkande, mönster och färger, där hantverket är en mycket viktig del av verkets tillblivande, sprungen ur en samisk tradition. Konstnärerna fokuserar på ett aktuellt problem, en gemensam samisk historia och samtid, skildrat med starka bilder utförda med broderi, på papper, glas eller metall.

Britta Marakatt Labbas broderier är miniatyrvärldar formade med nål och tråd. De innehåller scener ur vardagen, politiska reflektioner och berättelser om samisk kultur och historia. Den storslagna naturen och det gnistrande vinterlandskapets vita snö är ständigt närvarande.

Tomas Colbengtsons konst bygger på minnen, sin egen uppväxt i en liten samisk by i fjällen och dagens situation för urfolk. Han arbetar med grafik, måleri och glas som han formar till sitt eget uttryck som ofta reflekterar över historiska och moderna sociala fenomen. Konsten genomspeglar erfarenheter som språk och religionsförbud, rasbiologisk forskning, skambeläggning av joik och andra metoder som ofta används av statsmakter för att skaffa kontroll över urfolk och tillhörande landområden.

När: 27 oktober 2018 12:00 - 27 oktober 2018 16:00

Var: Galleri Helle Knudsen (Enskede, Stockholms Län, Sweden) Stora Gungans väg 11 / Enskede

Arrangör: Galleri Helle Knudsen