Småbrukare mot storföretag - filmvisning och samtal


Arr: Makten över maten - Ett nätverk för matsuveränitet, Latinamerika i Fokus, Latinamerikagrupperna / SAL, Framtidsjorden

Filmvisning av dokumentären SEED: The Untold Story och efterföljande samtal om småbrukares kamp i ett ojämlikt globalt livsmedelssystem. För samtalet har vi två inbjudna gäster från Latinamerika: - Lola del Carmen Esquivel Gonzales, småbrukare och representant från organisationen Asociasion de Trabajadores del Campo (ATC) i Nicaragua, och - Ana Luisa Meirelles, agronom och representant från Centro Ecológico i Brasilien.

Filmvisningen är ett samarbete mellan Latinamerikagrupperna och filmfestivalen “Latinamerika i fokus” samt en del av seminarieturnén under årets Makten över maten-veckan!

Fokus för eventet är småbrukares kamp för rätten till och makten över resurser. En sådan resurs är fröer som småbrukare sedan urminnes tider har tagit tillvara på med en mångfald av olika plantor och grödor som resultat. Men idag finns det bara en handfull frösorter kvar och tre stora jordbruksföretag kontrollerar ensamma mer än hälften av den globala frömarknaden. Småbrukare tvingas istället betala dyrt för företagens fröer som också har framtagits för att tåla stora mängder jordbruksgifter, vilka allvarligt skadar människor och miljö. Småbrukare världen över kämpar därför för rätten till friska och fria fröer och för att säkra framtiden för vår mat.

Filmen kommer visas på engelska med spansk text.

Fritt inträde.

När: 24 oktober 2018 18:30 - 24 oktober 2018 21:00

Var: FilmCentrum Syd Monbijougatan 17 / Malmö

Arrangör: Flera