Tisdagsklubben


TISDAGSKLUBBEN Höstens Tisdagsklubb bjuder in brett och lyfter demokrati, mänskliga rättigheter och öppenhet. Under hösten lyfter olika föreläsare aktuella ämnen som exempelvis nya samtyckeslagstiftning, ras-/etnisk profilering, manlig kärlek i förändring, transhistoria och HIV-aktivism.

Ingen föranmälan, först till kvarn. Biljetter till programpunkten kan hämtas från klockan 10 i receptionen samma dag. Tisdagsklubben ingår i entrékostnad. Se höstens program nedan.

Tisdag 23 oktober 15.00–16.00 RAS-/ETNISK PROFILERING I SVERIGE 2013 genomförs REVA i Sverige, ett projekt som bestått av ID-kontroller i kollektivtrafiken. Människor anklagar polisen för att ha stoppat dem på grund av utseende. Samma år avslöjas Skånepolisens register över 4 000 romer. Leandro Schclarek Mulinari är doktorand i kriminologi på Stockholms universitet. TECKENSPRÅKSTOLKAD

Tisdag 30 oktober 15.00–16.00 20 ÅR SEDAN DISKOTEKSBRANDEN PÅ BACKAPLAN – HANTERING AV KÄNSLIGT MATERIAL Natten till 30 oktober 1998 utbröt den värsta av dödliga bränder i Sverige. 63 ungdomar miste sina liv och många fler blev skadade. Hör intendent Marie Nyberg berätta om Stadsmuseets uppdrag att ta hand om brandlokalens minnesmur.

Tisdag 6 november 15.00–16.00 20 ÅR SEDAN DISKOTEKSBRANDEN PÅ BACKAPLAN ”Om jag inte ser dig igen”– en berättelse om flykt" Från skyddsrummen i Teheran till branden på Backaplan. Hör om en resa som tar oss genom ett flyktingläger i Istanbul, vidare till Östergötland för att så småningom hamna i Göteborg. Rozbeh Aslanian författare och ordförande för Brandoffrens Anhöriga.

Tisdag 20 november 15.00–16.00 TRANSGENDER DAY OF REMEMBRANCE – VI MINNS TRANSHISTORIA Fanns det några synliga transpersoner innan 1900-talet? Kan vi spegla oss själva i historien? Sam Holmqvist är litteraturhistoriker och författare till den första boken om svensk translitteraturhistoria, Transformationer (2017). TECKENSPRÅKSTOLKAD

Tisdag 27 november 15.00–16.00 KAMERAN, ETT VERKTYG I EN KAMP FÖR ETT BÄTTRE SAMHÄLLE Ett föredrag om Jens S Jensen. Om drömmar och handlingar som tar människor vidare, men också hur strukturer och system formar livet. Niclas Östlind är fil. dr. i fotografi vid Akademin Valand.

Tisdag 4 december 15.00–16.00 WORLD AIDS DAY – HIVAKTIVISM Dagens effektiva behandling har inneburit en medicinsk revolution, men hiv är fortfarande en fråga om rättigheter och tystnaden är ett problem. Välkommen till ett samtal om hiv utifrån forskning, kultur och egna erfarenheter. World Aids Day-nätverket i Västra Götaland berättar om kampanjen Hiv plus aktivism.

Tisdag 11 december 15.00–16.00 GLÖMDA ELLER GÖMDA BERÄTTELSER? Personer med funktionsvariationer har alltid funnits i vår historia men har sällan berättats om. Diana Chafik, antikvarie Sörmlands museum, belyser olika sätt att arbeta med funktionsvariationer för att bredda mångfalden i våra museer och arkiv. TECKENSPRÅKSTOLKAD

När: 23 oktober 2018 15:00 - 11 december 2018 16:00

Var: Göteborgs stadsmuseum Norra Hamngatan 12 / Göteborg

Arrangör: Göteborgs stadsmuseum