Witnesses


Witnesses 18 oktober – 16 december, 2018 Kulturhuset Stadsteatern, Galleri 5 Fri entré

I avskalade, svartvita bilder träder nu den sista generationen, som upplevde Förintelsen, fram som levande vittnen till Nazitysklands utrotningspolitik. Några av dem har berättat sin historia tidigare. En del av dem har inte ens berättat för sina egna barn. Förrän nu.

Den internationellt erkände fotografen Mikael Jansson har genomfört ett omfattande projekt och sökt upp de nittiosju personer som överlevde koncentrationslägren och så småningom kunde komma till Sverige. Han har rest runt till olika svenska städer, lyssnat på deras berättelser, lärt känna deras ansikten och mött deras blick. De är nu alla mycket gamla, men ännu en tid kan de bära vittnesmål.

27 januari 2018 tilldelades Mikael Jansson ett stipendium från Micael Bindefeldts stiftelse till minne av Förintelsen vilket lade grunden till att han kunde genomföra projektet. Det har utmynnat i en unik dokumentation och porträttserie där den sista generationen överlevande från Förintelsen nu träder fram.

En utställning av Mikael Jansson i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern. Utställningen är kurerad av Daniel Birnbaum, överintendent Moderna Museet. Öppen vernissage torsdag 18 oktober kl 17.00–19.00 Galleri 5. Skolvisningarna för högstadiet och gymnasiet är kostnadsfria och görs i samarbete med Zikaron. Tisdag–söndag görs en introduktion till utställningen kl 14.00.

Witnesses Fri entré

När: 18 oktober 2018 17:00 - 18 oktober 2018 19:00

Var: Kulturhuset Stadsteatern, Galleri 5 / Stockholm

Arrangör: Kulturhuset Stadsteatern