Mänskliga rättigheter är inte ett brott


Politiskt fängslande är ett återkommande brott och vardag i det västsahariska folkets liv. Detta på grund av politiska protester och rörelser som har pågått i mer än 10 år. De politiska fångarna lever under grymma och omänskliga förhållanden.

2010 samlades en del av befolkningen i Gdeim Izik utanför huvudstaden El Aaiún för att fredligt demonstrera mot förtrycket från den Marockanska regimen. Protestlägret som varade i över en månad blev attackerat av marockansk polis och militär och slutade med flera dödsfall och runt hundratals västsaharier som arresterades Gdeim Izik-fångarna kan vara bland de mest utsatta grupperna. Orsaken är de långa fängelsestraffen som gruppens medlemmar dömts till, mediablockad och avsaknad av internationell övervakning av deras rättegångar (rättegångar som oftast inte äger rum alls).

Detta har lett till en total frånvaro av deras röster, samt deras familjers röster, i media och att deras kamp och lidanden är dolda för resten av världen. Den 26e september 2018 kommer forumet #Mänskliga_rättigheter_är_inte_ett_brott, organiserat av associationen VGS tillsammans med två andra svenska civilsamhällesorganisationer Emmaus Stockholm och Afrikagrupperna, att äga rum i Göteborg.

Deltar i panelen gör:

Ajna Ghalli, fru till Muhammed Bani, en av aktivisterna i Gdeim Izik-gruppen som blev dömd till livstid på felaktiga grunder av marockansk domstol.

Mohamed Balla, aktivist som avtjänat ett fängelsestraff på grund av sin aktivism för Västsahara.

Tone Moe, Jurist och aktivist från Norge som deltagit som observatör under Gdeim Izik-rättegångarna i Marocko.

Abdeslam Omar, ordförande för AFAPREDESA som arbetar från de västsahariska flyktinglägren.

Anna Roxvall, journalist och författare, aktuell med reportageboken "Västsahara Inifrån".

Modererar samtalet gör Louise Lindfors, generalsekreterare på Afrikagrupperna.

När: 26 september 2018 19:00 - 26 september 2018 20:30

Var: Viktoriahuset - Folkets Hus Linnégatan 21 / Göteborg

Arrangör: Vastsaharisk gemenskap i Sverige och Emmaus Stockholm