Samisk berättarhöst: Samisk feelgood i fjäll och samtid


Samisk berättarhöst i Stockholm inleder med Anne Wuolab om Samisk feelgood i fjäll och samtid den 22 september.

”Jag är trött på att prata om allt som skedde förr, före år 2000. Jag förstår att det påverkar oss men Sápmi förtjänar och behöver uppmärksamhet i och om samtiden” säger Anne Wuolab.

Annes debutroman Ii šat summal (på svenska ungefär Inte längre tid för ignorans, skärp dig) handlar om Læjsa Fjell som flyttar till fjällkommunen Vualtjere (Vilhelmina). Där väntar kärestan, föräldrar och kända platser. Hennes nya jobb är på tekniska kontoret i det som just har blivit samisk förvaltningskommun. Det samiska har länge varit sovande men väcks nu. Människor kommer till insikt, identiteter sprides och förstärks. Året är 2011. Nya konflikter tränger sig på när rättigheter till naturresurser och nya maktstrukturer blir synliga. Det är också en tid när fjällen ses som fritidsområde och rekreationsplats, och inte en arbetsplats som ger försörjning.

Var: Kleins Skolmat, David Bagares gata 23, (T) Hötorget När: lördag 22 september, 14 - 16 Entré: frivillig donation, rekommendation 50 - 100 kr, kaffe ingår

Arrangemanget genomförs med stöd av: Sametingets Kulturnämnd Stockholms stads kulturförvaltning Statens Kulturråd

När: 22 september 2018 14:00 - 22 september 2018 16:00

Var: Klein's Skolmat David Bagares Gata 23 / Stockholm

Arrangör: Sameföreningen i Stockholm