Filmkväll och samtal - Europas Brasilia


Det pratas mycket OM förorten. Men pratas det MED dig som bor i förorten? Känner du igen dig i medias beskrivning av orten?

Aggregat visar dokumentärfilmen Europas Brasilia som handlar om Sagal, en 19-årig boxare som vuxit upp i Hjällbo, en förort till Göteborg. Hon kan inte tänka sig en bättre plats att växa upp på. Filmens berättar hennes personliga resa.

Efter filmen blir det panelsamtal tillsammans med Sagal Hussein, filmens huvudperson samt Erik Stenberg, arkitekt och lektor i arkitektur, nattvandrare i Rissne och Hallonbergen och med ungdomar som själva bor i Hallonbergen & Rissne.

Om filmen Europas Brasilia: En film om Sagal Hussein från Hjällbo Regi: Carl Pontus Hjorthén

Inspirerade av Le Corbusiers idéer om staden som en maskin, och estetiken från Brasiliens nya huvudstad Brasilia, försökte stadsplanerarna i Göteborg bygga en ny. stad för 200 000 invånare, mitt ute i skogen. Ingenting blev som de hade planerat.

Europas Brasilia berättar den episka historien om de nordöstra förorterna i Sveriges största industristad Göteborg.

Sagal är en 19-årig boxare från Hjällbo. Hon kan inte tänka sig en bättre plats att växa upp på. Filmens berättar hennes personliga resa. Ett collage av unikt arkivmaterial om Hjällbos historia, actionfylld boxning, hård träning samt intervjuer med förortens kritiker ur den akademiska medelklassen, som på olika sätt försöker förklara för Sagal varför förorten hon kommer ifrån är ett sådant misslyckande.

Svenska Filmstudion grundades av filmregissörerna Carl Pontus Hjorthén, Martin Jönsson och regissör/ producent Kalle Gustafsson Jerneholm och har sedan starten 2009 producerat ett tiotal långfilms- och musikdokumentärer i samarbete med Film i Väst, Sveriges Television och Svenska Filminstitutet. Derasmålsättning har varit att producera högkvalitativa dokumentärer för bred distribution.

Filmerna har nominerats och vunnit ett antal internationella priser, och har blivit väl mottagna av både svensk och utländsk press. De har även arbetat med internationella samproduktioner och har representerat Sverige världen överpå filmfestivaler samt på den internationella tv-marknaden.

När: 21 september 2018 18:00 - 21 september 2018 21:00

Var: Aggregat , Kulturcentrum i Hallonbergen C , 1 tr / Sundbyberg

Arrangör: Aggregat