Mödrar på flykt (Gästspel)


Varför lämnar en kvinna sitt land, sitt hem, sitt liv? Varför måste hon fly, hur ser ögonblicket ut när hon tar beslutet, vad är det hon hoppas på och vad är det hon förlorar när hon reser? Och slutligen – hur blev livet här?

Inesa, kom hit en novembernatt 1944, åtta år gammal, i en fiskebåt från Lettland tillsammans med 102 andra flyktingar. Iren flydde hit under Ungern-krisen 1956, Yaldez lämnade Turkiet 1980, Mirza flydde med sina barn från Bosnien 1992 när hennes grannar och tidigare vänner bröt sig in i hennes hem och tvingade på henne en vit bindel på armen för att hon var muslim. Sandy och Mayada har nyligen flytt kriget i Damaskus i Syrien. Tre generationer kvinnor. Fem nationaliteter. Alla med två saker gemensamt. De har flytt från sina hemländer för att söka skydd och trygghet i Sverige och Södertälje. De är alla mammor. Ändå känner vi inte dessa kvinnors berättelser och deras röster hörs inte. Det tänker dem ändra på.

Projektledare Margareta Wikholm Deltagare Inesa Osis, Yaldez Amno Oussi, Iren Borsos, Mayada Alkeba, Mirza Mujdžic och Sandy Hana

Mödrar på flykt är ett gästspel från Oktoberteatern.

När: 15 september 2018 16:00 - 15 september 2018 17:00

Var: Unga Klara Sergelgången 31 / Stockholm

Arrangör: Oktoberteatern och Unga Klara