Feministiska bokcirkeln i Hallonbergen HT 18 |


Hallonbergens feministiska bokcirkel fortsätter till hösten och öppnar upp för nya deltagare. Cirkeln är helt gratis och håller till på Hallonbergens bibliotek, i Sundbyberg. Den här terminen kommer gruppen fokusera på normbrytande berättelser.

De börjar med Ett jävla solsken en biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer. En biografi om journalisten som gjorde det som ingen annan vågade.

Vad handlar den om? "Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.

I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor."

När? 19/9, 17/10, 14/11 Och 12/12 kl 17.30-19.00 Var? Hallonbergens bibliotek, sal Lennart Cirkelledare? Amanda Möllenhoff Anmälan krävs. Platser: 14 st (Bokcirkeln är för kvinnor och ickebinära)

När: 10 september 2018 17:30 - 26 september 2018 20:30

Var: Hallonbergens Bibliotek Hallonbergsplan 7 / Stockholm

Arrangör: Feministiska bokcirkeln i Hallonbergen och ABF Norra Stockholms län