Sofie Arfwidson von Röök: Magnetiska fält 1.9 - 22.9


Sofie Arfwidson von Röök "Magnetiska fält" Nya målningar och skulpturer 1.9 - 22.9

"Någonstans på ett museum i Berlin glömde en vaktmästare låsa porten för natten. Morgonen efter möttes publiken av tavlor med stora vita fläckar. Noldes heliga dårar, Otto Dix trasiga livsfilosofer, Egon Schieles medfaret trotsiga kvinnor hade bestämt sig för att rymma. De tog en weekend i Ankeborg via en rysk barnbok innan de landade på Sofie Arwidsons dukar i Lund. Utbildad bl.a i Dusseldorf på Kunstakademie för bland annat Jörg Immendorf låter hon sig inte skrivas in i några typiska skandinaviska tendenser, utan förvaltar och förnyar den tyska expressionismens tradition. Hur djupt sträcker sig rötterna i hennes måleri? Ända ner till Matthias Grunewald? Det är kanske att ta i, men tanken svindlar att hennes konstnärskap ibland har mer att göra med 1500-talets kärva och nerviga religiösa måleri i Nordeuropa än modernism, ett måleri som tog avstånd från det italienska mer eleganta och fluffiga dito. För mig är hennes måleri hur man än vänder på det och vilka referenser man än svävar ut i tämligen tyskt i anden. Här finns föga av det tomt formalistiska elegant franska, och därför träffar det också djupare med sin skeva friktion."

Jesper Nordström, skribent och litteraturkritiker

När: 1 september 2018 12:00 - 22 september 2018 16:00

Var: Mercurius Art & Artefacts Båstadsgatan 4 / Malmö

Arrangör: Mercurius Art & Artefacts