Roma Festival 2018, 1:a septemberprogrammet


Roma Festival 2018 Välkomna till den av Re:Orient och SIRF arrangerade Roma festival – en festival som lyfter fram den romska kulturen genom ett program av musik, film och samtal. Festivalen sträcker sig över hela september. Detta event gäller programmet på Kulturhuset Stadsteatern. I samarbete med Kulturhuset Stadsteatern, Stallet, Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen, Skarpnäck Kulturhus och Zita.

LÖRDAG 1 SEPTEMBER Program mellan klockan 13:00 – 17:00. Musik varvas med samtal. Moderator för dagen är Mikael Olsson Al Safandi. Plats: Foajé 3/Kulturhuset Stadsteatern

Musik Manuela & Mike Duo Årets Roma Festival gästas av det äkta paret och duon Manuela & Mike från Serbien/Makedonien/Sverige, Manuela på Violin och Mike på dragspel. Båda är utbildade på musikkonservatorium och började spela tillsammans 2016. Paret har spelat på olika festivaler och medverkat i olika musikaliska projekt. Duon kommer ta med oss på en musikalisk resa genom Europa, en resa som börjar i Makedonien och fortsätter via Bulgarien, Rumänien och Serbien, tango kommer att blandas med klassisk.

Samtal
Amnestyrapport, MR kränkningar mot utsatta EU -medborgare i Sverige. De människor som kommer till Sverige från andra länder för att tigga lever ofta under mycket svåra förhållanden såväl i hemländerna som i Sverige. Amnesty har genom ett omfattande fältarbete kartlagt situationen för de här människorna i Sverige och presenterar nu resultaten från rapporten som släpps senare i höst - hur människor hamnar utanför även i Sverige när det gäller både vård, skola och socialt skydd, hur de stängs ute på flera fronter samtidigt. Amnesty har granskat hur Sverige lever upp till folkrätten i frågan.

Medverkande: Erika Oldberg, utredare för Amnesty & Mona-Lisa Pruteanu från Räddningsmissionen i Göteborg samt Rom från Rumänien som berättar om sina erfarenheter av livet i Rumänien, hur det var att komma till Sverige och leva i utanförskap här och hur hon tog sig in i samhället.

Tid: Lördag 1 sept, ca kl 13:10 Samtal Varför tas inte romska rättigheter som mänskliga rättigheter? Trots insatser på nationell, europeisk och internationell nivå fortsätter den strukturella diskrimineringen mot romer att upptäckas på alla nivåer i samhället och i hela Europa. Med EU:s beslutade antidiskrimineringsdirektivet som utgångspunkt diskuteras vilka strategier som kan utvecklas för att bekämpa antiziganismen från europeisk till nationell nivå. Medverkande: Miranda Vuolasranta som är en av Finlands främsta företrädare för romer. Hon är politisk ledare och särskild rådgivare till socialdemokraterna i Finland, ordförande European Roma and Travellers Forum i Strasbourg, Frankrike.

Tid: Lördag 1 sept, ca klockan 14.15

Samtal Är människovärdet lika för alla? I många europeiska länder har romerna förvägrats minoritetsstatus. Romerna är den största minoriteten i Europa och enligt en rad uttalanden från FN, EU-parlamentet, Europarådet och mänskliga rättighetsorganisationer utgör romerna den minoritet som förföljs och diskrimineras mest i Europa. Varför har vi inte kommit längre med bekämpningen av antiziganismen på EU-nivå? Vad krävs av politiken för att få till och säkerställa så att även romska barn i Europa får nyttja de rättigheter som står i barnkonventionen. Medverkande: Bodil Valero och Soraya Post. Bodil Valero är EU-parlamentariker för miljöpartiet sedan 2014. Valero är delegationsledare för den svenska gröna delegationen i EU-parlamentet och vice ordförande för partigruppen De Gröna/Europeiska Fria Alliansen. Soraya Post är EU-parlamentariker för Feministiskt Initiativ och har flera års erfarenhet av arbete som strateg för mänskliga rättigheter med fokus på romers rättigheter i Sverige och Europa. Hon har också suttit som sakkunnig och expert för bland annat EU-kommissionen. Tid: Lördag 1 sept, ca kl 15:00

Samtal
Politikerdebatt: ”Varför ska vi rösta på er?” Omkring 50 - 100 000 romer beräknas leva i Sverige. Romerna är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Romerna har varit en utsatt minoritet och diskrimineringen av romer i Sverige fortsätter. Inför höstens val frågar vi ut några politiker om vad deras partier har för strategier för att säkerställa romernas och minoriteternas rättigheter i Sverige. Finns det strategier för att minska välfärdsgapet mellan minoriteter och majoriteter? Medverkande: Sissela Nordling Blanco från Feministiskt Initiativ och ordförande för rådet för mänskliga rättigheter, Johanna Jönsson, riksdagsledamot för Centerpartiet, Hans Ekström, ansvarig för minoritetsfrågor i KU:s Socialdemokratiska grupp samt Eva Solberg, moderat och EU-kandidat. Moderatorer: Domino Kai, chef för romskt informations- och kunskapscenter och journalisten Mikael Olsson. Tid: Lördag 1 sept, ca kl 16

När: 1 september 2018 13:00 - 1 september 2018 17:00

Var: Kulturhuset Stadsteatern Kulturhuset Sergelstorg / Stockholm

Arrangör: Re:Orient